Index Vakbarát Hírportál

Egyiptomtól féltik a magyar focistákat

2012. december 4., kedd 15:24

A kialakult belpolitikai helyzet miatt a Magyar Labdarúgó Szövetség túl kockázatosnak ítélte a ligaválogatott egyhetes egyiptomi túráját, ezért lemondták az utazást. Az MLSZ-től eltérően a magyar turisztikai irodák nem aggódnak. A kiújult egyiptomi tüntetések számukra semmilyen, vagy csak elhanyagolható problémákat okoztak, ezért továbbra is a szokásos menetrend szerint szervezik az útjaikat.

Az MLSZ közleménye szerint a válogatott edzőtáboroztatásának szervezése közben napi kapcsolatban voltak a Külügyminisztériummal. A minisztérium szerint a korábban rendelkezésre álló információk alapján nem volt akadálya a kiutazásnak, de a legfrissebb hírek ismeretében, az MLSZ vezetése úgy ítélte meg, hogy a legkisebb kockázatot sem érdemes vállalni, ezért biztonsági okokból lemondta a ligaválogatott egyhetes túráját, melynek során a csapat két nemzetközi mérkőzésen szerepelt volna.

Egyiptomban november 22. után kezdődtek újra a nagyobb tömegtüntetések. Mohamed Murszi elnök aznap olyan rendeletet adott ki, ami átmenetileg, az új alkotmány elfogadásáig jogilag megtámadhatatlanná nyilvánította döntéseit. A Muzulmán Testvériség támogatását élvező Murszi bírálói szerint az államfő a rendeletével saját hatalmát akarta csak növelni és diktatúra kiépítésébe kezdett.

Tüntetések a fővárosban, Kairóban, illetve a nagyobb helyeken, Port Szaídban, Alexandriában és Szuez városában voltak.Legújabb fejleményként a legfelsőbb bíróság bejelentette, hogy határozatlan időre felfüggeszti tevékenységét, így tiltakozik az ellene irányuló nyomás ellen. A bírák döntése új lendületet adhat a Murszi ellen tiltakozó liberális és szekuláris csoportoknak. A magyar utazási irodák működését azonban nem zavarják az egyiptomi belpolitikai események. Zavartalanul, csupán néhány minimális változtatással végzik tovább munkájukat.

A tengerpart messze van

Zám Tibor, a Best Reisen utazási iroda vezetője szerint alapvetően két dolog miatt nem okoztak gondot a tüntetések. Első szempont, hogy abszolút holtszezon van, olyan időszak, amikor éves szinten a legkevesebb magyar turista megy Egyiptomba. Augusztusban tízszer ennyi ember is szokott utazni, jelenleg nagyon kevesen vannak kint. A helyzetet jól mutatja, hogy Sarm-es-Sejkbe most ők nem is visznek turistákat, és az itthoni utazási irodák összes utasa közös chartergéppel utazik.

A második tényező, hogy zavargások a nagyvárosokban vannak. Az utazási irodák leginkább a tengerparti üdülőövezetbe visznek turistákat, és Zám Tibor szerint ott két éve folyamatosan nyugalom van. „Néha egy zajos csoport végigvonul az utcán” – jellemezte a helyzetet Zám.

Az egyetlen dolog amin kicsit érezni lehet, hogy gondok vannak Egyiptomban, azok a helyi fakultatív kirándulások. A sivatagi vagy tengeri programokkal nincs gond, Luxor is látogatható, de vannak olyan helyszínek, amikről a napi hírek alapján döntenek a helyi partnerek. Az újságokban benne van, hogy mikor és hol lesz tüntetés, és ez alapján terveznek a kint lévő szervezők.

A túrák egyébként idegenvezetők és helyi kísérők bevonásával történnek, konvojban közlekednek a buszok, és rendőri kíséret is van, ezért ezek is teljesen biztonságosak. Előző pénteken pár nappal el kellett halasztani egy kairói kirándulást, mert pont aznapra hirdettek tüntetést, de ezen a héten már újra a megszokottak szerint visznek embereket a fővárosba.

Kismértékben csökkent az érdeklődés

Hasonlóan nyilatkozott a helyzetről Hajducsi Tamás a Kartago Tours marketing igazgatója is. Ők a Vörös-tenger partvidékére, Hurghadába és Marsa Alamba, februártól Sarm-es-Seikbe és Tabába visznek embereket. A tüntetések nem befolyásolják útjaikat, mert ezeket a területeket nem érintik, a megmozdulások főként Kairóra és egyéb nagyvárosokra koncentrálódnak.


Egyiptomi utazások nagyobb térképen való megjelenítése

Nem kellett utat törölni sem, de ilyenkor télen amúgy sincs olyan nagy kapacitásuk, mint a nyári időszakokban. Hajducsi szerint jelenleg a helyzet a megszokott, normális ezeken az üdülőhelyeken, nem kaptak róla hivatalos értesítést, hogy fokozott biztonsági kockázattal kellene számolni. Az érdeklődés az utak iránt a megszokottakhoz képest kismértékben csökkent, de ennek inkább hazai társadalmi-gazdasági okai vannak, mintsem a külföldi politikai helyzet.

Az Anubis Travel utazási irodánál is megerősítették, hogy minden biztonságos. Heti rendszerességgel mennek járatok Egyiptomba, és nem érkezett semmilyen figyelmeztetés kinti partnerektől vagy az állandó idegenvezetőktől. Hurghadába és Kairóba is szokás szerint szerveznek utazást, nem volt kirándulás, aminek el kellett maradnia. A kiutazók számáról nem tudtak nyilatkozni, de annyit elmondtak, hogy „vannak érdeklődők”.

Aranycsapat és gyorsvonat

Pálinkás Tamara a Vista irodától elmondta, hogy „nem igazán van olyan útjuk, ami kairós”. Inkább a tengerpartokra visznek ők is csoportokat, a már említett Hurghada és Sarm-es-Seik a fő célpontok, a repülőgépek többsége nem is száll le Kairóban. Pálinkás annyit tudott említeni, hogy előző héten jött vissza egy turistavezető egy többnapos hajóútról, ahol a programban szerepelt egy egynapos kirándulás Kairóba. Ebből ki kellett venni a belvárosi programokat, mert aznap kezdődtek a tüntetések, de az átfogó programot nem érintette a dolog, és az utasokat más programmal kárpótolták.

Pálinkás szerint nézik a Külügyminisztérium honlapját, és természetesen próbálnak olyan úti célokat választani, amik teljesen biztonságosak. A tengerparti nyaralásokat például nem érintik a tüntetések. Annyi szerepe lehet a dolognak, hogy az emberek hallják a hírekben, hogy Egyiptomról van szó, és ezért esetleg kicsit elbizonytalanodnak, pedig ott, ahova mennének nem is hatnak a fővárosi dolgok.

A Külügyminisztérium rendszeresen frissíti az „utazásra nem javasolt” és a „fokozott biztonsági kockázatot rejtő országok és térségek” listáját. Egyiptom az utóbbi kategóriába tartozik, és javasolják, hogy „térségekbe utazó magyar állampolgárok különös körültekintéssel készüljenek fel utazásukra, tanúsítsanak fokozott elővigyázatosságot az utazás idején, illetve lehetőség szerint, a körülmények javulásáig egyes helyekre való utazásukat halasszák későbbre."

Egyiptom, a kissé zord megfogalmazás ellenére, a Külügyminisztérium szerint is alapvetően biztonságos országnak tekinthető. Van, ahol óvatosabbnak kell lenni, de ha szándékosan nem viselkedünk felelőtlenül (például Kairóban éjjel nem érdemes egyedül sétálni, ahogy tüntető tömegbe keveredni sem), akkor nem lehet bajunk.

Kifejezetten magyar és EU állampolgárok elleni támadásokra és atrocitásokra, az állampolgársági illetve európai uniós hovatartozás miatt, az utóbbi időben nem volt különösebb példa Egyiptomban. Elszigetelt eseteket regisztráltak mindössze, amelyeknek nem volt közük az érintett fél nemzeti hovatartozásához.

A minisztérium szerint „Magyarország kifejezetten jó hírnévnek, általános szimpátiának örvend Egyiptomban. A magyarokról az egyiptomiaknak leginkább az Aranycsapat legendás labdarúgói és a 60-as években Ganz által szállított, kiváló minőségű gyorsvonatok jutnak eszükbe”.

Abban természetesen nem lehetünk biztosak, hogy tényleg ez fog eszébe jutni egy egyiptominak, ha megtudja, hogy magyar turistával van dolga, de a jól felfogott önérdekre lehet számítani. Egyiptomban a turizmus felelős az éves GDP 6,7 százalékáért, és ha másért nem is, ezért biztosan gondját viselik majd az eltévedt idegeneknek.

Rovatok