Index Vakbarát Hírportál

McAfee nem kap menedékjogot

2012. december 6., csütörtök 18:12

Otto Perez guatemalai elnök elutasította McAfee menedékjogi kérelmét, így vissza kell térnie a szomszédos Belize-be. McAfee a hír hallatán eszméletét vesztette, kórházba szállították. Ügyvédei szerint McAfee-nek a szívével vannak gondok. Már éjjel mellkasi fájdalmai voltak, de – mint az AP amerikai hírügynökségnek elmondta – nem gondolt arra, hogy szívrohama van. Az őt megvizsgáló orvos is erre a véleményre jutott.

McAfee-t egy illegális bevándorlók számára fenntartott központból egy rendőrségi felügyelet alatt álló kórházba vitték. A 67 éves amerikai a napokban érkezett Guatemalába, a hatóságok azonban őrizetbe vették, mert illegális úton jutott be Belize-ből.

McAfee azért kért menedékjogot Guatemalában, mert szerinte politikai üldözötté vált Belize-ben, ahol hosszú évek óta élt, és ahol egy másik amerikai férfi halálának ügyében akarták kihallgatni az ottani hatóságok. A szoftverfejlesztő szerint a belize-i kormány üldözi, mert „szenzitív információi” vannak a hivatali korrupcióról.

A börtönből is blogolt

Őreinek jóvoltából számítógéphez jutott, és most egy börtönből blogol John McAfee, a róla elnevezett vírusirtó atyja, akit emberölés gyanúja miatt vettek őrizetbe a guatemalai hatóságok. A 67 éves amerikai üzletember belizéi szomszédját meggyilkolták, ő gyanúba keveredett, de ahelyett, hogy feladta volna magát, bujkálni kezdett, és Guatemalában kötött ki. Ott fogta el a rendőrség.

„Egy guatemalai börtönben ülök. Sokkal jobb, mint a belizéi börtönök – írta McAfee csütörtök kora reggeli első börtönbeli bejegyzésében. – Kértem egy számítógépet, és varázsütsére megjelent. A kávé szintén kitűnő."

„Egyébként elképzelhető, hogy a börtöncellából való blogolás úttörő tevékenységnek számít. Majd meglátjuk, követőkre talál-e” – tette hozzá.

Néhány órával később egy újabb posztban McAfee arról számolt be, hogy mivel a cellában nincs tévé, posztokat olvasgat, és meg is üzente az egyik hozzászólónak, hogy nem tervez öngyilkosságot. A börtönben amúgy mindenki rendes és együttérző, de sajnos senki nem beszél elég jól angolul, így a viccei süket fülekre találnak.

Rovatok