Index Vakbarát Hírportál

Amerikai állampolgárt tartanak fogva Észak-Koreában

2012. december 13., csütörtök 18:27

Egy amerikai férfit egy hónapja tartanak letartóztatva Észak-Koreában, közölte egy emberjogi szervezet aktivistája csütörtökön.

A New York Times beszámolója szerint a 44 éves, dél-koreai származású, de amerikai állampolgár Kenneth Baet november 3-án vették őrizetbe. Bae rendszeresen járt Észak-Koreában, mivel abból élt, hogy külföldi turistákat kalauzolt a világtól elzárt országban. Korábban semmiféle incidensbe nem keveredett útjai során.

Erről Do Hee-youn, a szöuli székhelyű Állampolgárok szövetsége az észak-koreai fogva tartottak emberi jogaiért elnevezésű szervezet elnöke beszélt a médiának. Do elmondta azt is, hogy a letartóztatásról egy közös kínai ismerősüktől értesült. Baet azután vették őrizetbe, hogy öt európai turistával megérkezett az országba november elején. Dél-koreai sajtóinformációk szerint az öt európai akkor elhagyhatta az országot.

Do beszélt arról is, hogy kevés információjuk van a letartóztatás körülményeiről. Egy meg nem nevezett forrásuk szerint Baet azután vették őrizetbe, hogy az észak-koreai hatóságok az országgal kapcsolatos kényes információkat találtak számítógépének merevlemezén.

Az emberi jogi aktivista szerint Bae gyakran segített ételért kolduló árva gyerekeknek, könnyen lehet, hogy róluk találtak képeket a hatóság emberei, és azt gondolták, hogy az ország elleni propagandaanyagként tervezte azokat felhasználni.

Az amerikai belügyi tárca szóvivője csupán annyit közölt, hogy ismerik azokat a jelentéseket, amelyek szerint egy amerikai állampolgárt fogva tartanak Észak-Koreában. Személyiségi jogokra hivatkozva többet nem kívánt elmondani az ügy részleteiről.

Az elmúlt években több alkalommal is előfordult, hogy amerikai állampolgárok kötöttek ki észak-koreai őrizetben. 2010-ben Robert Park koreai származású amerikai misszionáriust tartották rövid ideig fogva, mert illegálisan lépett be az országba. Egy évvel korábban Bill Clinton utazott váratlanul az országba, és járt közben két amerikai újságírónő szabadon engedéséért.

A lap emlékeztet arra is, hogy az amerikai diplomácia számára különösen rosszkor jött az ügy. Washington éppen a napokban készül nagyobb nemzetközi összefogást összehozni, hogy a nemzetközi közösség közösen tudjon újabb szankciókat hozni a héten sikeres rakétakísérletet végrehajtó ország ellen.

Rovatok