Index Vakbarát Hírportál

Megint tüntettek a szunniták Irakban

2013. január 4., péntek 17:24

Ismét nagy tömegben tüntettek pénteken országszerte az iraki szunniták a többségében síita kormány ellen, amely szerintük háttérbe szorítja az ő felekezetükhöz tartozó állampolgárokat.

Az ellenállás péntekének elnevezett napon egyebek között Bagdadban, valamint az északi Ninive, Szaláheddín, Kirkuk és a fővárostól nyugatra fekvő al-Anbár tartományban voltak nagyobb megmozdulások. Az utcákra vonuló emberek fő jelszava az volt, hogy "a szunniták és a síiták egymás testvérei". A kormányt hibáztatták, mert szerintük a szunniták nem jutnak állami munkahelyhez, nagy a munkanélküliség, és hiányosak a közszolgáltatások.

A tüntetők követelései között volt a vád nélkül fogva tartottak szabadon bocsátása, a halálbüntetések végrehajtásának felfüggesztése, a terrorizmus ellenes törvény visszavonása és a vallási uszítás betiltása.

Jószándéka jeleként felkeresett pénteken Bagdadban egy keresztény templomot és egy szunnita mecsetet Muktada asz-Szadr radikális síita hitszónok. Az imám a mecsetben rövid megjegyzést fűzött a szunnita tüntetők követeléseihez. "Támogatjuk a nép kéréseit, de arra buzdítjuk, hogy őrizze meg Irak egységét" - mondta.

Asz-Szadrnak igen nagy a tekintélye Irakban. A mecsetben egy hívő "a szunniták és síiták egyesítőjének", egy másik "nagy hazafinak" nevezte fennhangon. Az imám egyébként igen ritkán jelenik meg a nyilvánosság előtt a síiták lakta helyeken kívül. Az imám a 2010-ben felrobbantott, és csak a múlt hónapban újra felszentelt keresztény templomban azt mondta, hogy látogatásával sajnálatát fejezi ki a merénylet mintegy ötven áldozata iránt, és a béke üzenetét küldi a keresztényeknek. A merénylők gyaníthatóan szunniták voltak.

A szunniták december végén már tüntettek síiták uralta kormány ellen, amely szerintük hátrányos helyzetbe hozza a felekezetüket. A tiltakozók akkor politikai reformokat és az ártatlanul fogva tartottak szabadon engedését követelték

Rovatok