Index Vakbarát Hírportál

Harry herceg gyilkolt Afganisztánban

2013. január 21., hétfő 21:44

Legutóbbi afganisztáni bevetésén egy Apache harci helikopter fedélzetén a brit trónörökös kisebbik fia, Harry herceg tálib felkelőket ölt meg. Ezt maga a herceg ismerte el, írja a CNN.

Harry négy hónapot szolgált helikopteres lövészként abban a Hilmend tartományban, ami közismerten a tálibok egyik központjaként ismert. Bevetéseik során ő indította el a rakétákat és a 30mm-es löveget is ő kezelte.

Azt nem tudni, hogy pontosan hány felkelő halt meg Harry lövései által.  A 28 éves herceg a szolgálata befejezése után a sajtó képviselőinek beszélt a harctéren történtekkel kapcsolatos érzéseiről. Szerinte tetteit igazolta az, hogy egy életek elvételével életeket mentett meg.

Harry beszélt arról is, hogy az Apache helikopterek és az ő posztjának szerepe is sokat változott a legutóbbi, 2007-es és 2008-as bevetései óta. Most legelöl, végig tüzelve kellett harcolniuk, sokkal inkább elrettentő eszközként küldték ki őket.

"A mi dolgunk az, hogy biztossá tegyük, hogy a srácaink biztonságban vannak odalenn. És ha ehhez az kell, hogy lőjünk valakire, akkor lőni fogunk rá" - mondta el a herceg. "Nem ezért döntöttem úgy, hogy elvállalom ezt a feladatot. Hanem mert vissza akartam térni ide és befejezni amit elkezdtem." - tette még hozzá.

A herceg a körleten belül szabadon mozoghatott, együtt evett a többi katonával, pihenésképpen pedig ő is videójátékokkal játszott. Ahhoz képest, hogy élete során milyen körülményekhez szokott hozzá, alaposan megváltozott az élete, konténerekből kialakított szobákban aludt a többiekkel és ugyanúgy eljárt az edzőterembe és a mosodába, mint bárki más.

A különleges bánásmód és a fokozott figyelem csak olyankor tért vissza, amikor nagyobb közösségi helyekre látogatott. Mivel ezeken a helyeken mindig rengeteg olyan katona volt, akik nem ismerték személyesen, számukra ő mindig Harry herceg volt, és nem Wales százados.

A bevetése arra is alkalmas volt, hogy kicsit háttérbe vonuljon az érdeklődő szemek elől. Harry herceg is elismerte, tudja, hogy cserben hagyta a családját, amikor meztelen fotók láttak napvilágot róla egy Las Vegas-i buli után.

A CNN beszámolója szerint Harry szívesebben beszélt a katonai szerepéről és arról, hogyan épül fel az Afgán Nemzeti Hadsereg (ANA), ami idővel át is veheti az ott állomásozó brit haderő szerepét. "Nagyszerű látni, hogy az ANA egyre inkább az élére áll a folyamatoknak és tevékenységükből kitűnik a professzionalizmus." - mondta el Harry. A lap szerint ez akár egy olyan mondat is lehetne, amit a feljebbvalói mondanak a hercegről.

Harry szeptember óta teljesített szolgálatot Afganisztánban. 2007-2008-ban már megjárta az afganisztáni frontot, részt vett gyalogsági hadműveletekben és járőrözéseken, emellett előretolt hadszíntéri légiirányítóként légi csapásokat vezényelt tálib állások ellen.Első frontszolgálatáról azonban idő előtt, alig hetven nap után hazahívták, mivel jelenlétének híre kiszivárgott.

A brit sajtó helyszíni tudósítói akkoriban tudtak róla, hogy Harry Afganisztánban van, de a brit kormány kérésére vállalták, hogy erről nem adnak hírt mindaddig, amíg a herceg frontszolgálata le nem jár. A hírt viszont külföldi - elsősorban ausztrál és amerikai - hírportálok megszellőztették, és ezután Harryt biztonsági megfontolásokból azonnal hazarendelték.

Ebbe a herceg annak idején igen nehezen törődött bele, és rendszeresen hangoztatta, hogy mindenképpen vissza akar térni az afganisztáni frontra. Kivezényléséből most nem csináltak titkot, a brit védelmi minisztérium csak annyit kért az Afganisztánban dolgozó brit újságíróktól, hogy a herceg bevetéseinek részleteiről a szolgálat végéig ne közöljenek részletek.

Rovatok