Index Vakbarát Hírportál

Függetlenségi nyilatkozatot tettek a katalánok

2013. január 23., szerda 22:10

Szuverenitási nyilatkozatot fogadott el szerdán a katalán tartományi parlament, megtéve ezzel az első komoly lépést a függetlenségi népszavazás felé.

„Katalónia népe (...) szuverén politikai és jogi alany” – olvasható a nyilatkozatban, amellyel a régió megfogalmazta igényét az önrendelkezésre.

A 85:41 arányban elfogadott dokumentum szerint az önrendelkezési folyamat szigorúan a demokratikus szabályok szerint fog végbemenni

A nyilatkozat elfogadása mellett szavaztak a katalán nacionalisták (CiU), akik részét képezik az Artur Mas vezette tartományi kormánynak, továbbá a baloldali republikánusok (ERC), az ökoszocialisták (ICV) és a szeparatisták (CUP) – utóbbi párt képviselői közül ketten tartózkodtak. A javaslat ellen szavaztak a konzervatívok (PPC), a szocialisták (PSC) és a Ciutadans polgári mozgalom. A PSC az utolsó pillanatig mérlegelte döntésének hatásait, csak közvetlenül a szavazás előtt döntöttek a javaslat elvetése mellett, ezért öt képviselőjük nem is vett részt a szavazásban, megszegve ezzel a pártfegyelmet.

A spanyol központi kormány illegálisnak tekinti a tervezett függetlenségi népszavazást, és panaszt nyújtott be ellene az alkotmánybíróságnál. Katalónia a maga 7,6 millió lakosával Andalúzia után a második legnagyobb spanyolországi régió.

A nyilatkozat szerint a katalánok függetlenségük kívíásánál „párbeszédet folytatnának és tárgyalnának a spanyol állammal, az európai intézményekkel és a nemzetközi közösség egészével”. A javaslatot megfogalmazó legnagyobb párt, a CiU frakcióvezetője úgy fogalmazott: „Ez a nyilatkozat sem a függetlenséget nem pártolja, sem a föderalizmust. Ez a nyilatkozat a demokrácia pártján áll” – mondta Oriol Pujol.

Tudni lehetett

A jelenleg kormányzó Artur Mas már kormányprogramja bemutatásakor bejelentette, hogy 2014-ig kidolgozzák az önálló katalán állam alapstruktúráit. Beszélt arról is, hogy kormánya megteremti a függetlenségről rendezendő népszavazás jogi kereteit.

Mivel az előrehozott választásokat nem sikerült a tervezett fölénnyel megnyernie, Mas megállapodást hozott tető alá saját pártja, a nacionalista Konvergencia és Unió (CiU) és a szintén függetlenségpárti Katalán Köztársasági Baloldal (ERC) között. Mas a parlament többi pártját is felszólította, hogy támogassák tervét. A szerdán elfogadott nyilatkozat az első jelentős lépés a függetlenségről tartott népszavazás jogi előkészítésében.

Rovatok