Index Vakbarát Hírportál

Letartóztatták a brazil diszkótűz felelőseit

2013. január 28., hétfő 16:25

A brazil rendőrség hétfőn bejelentette, hogy három embert őrizetbe vettek, egy negyediket pedig még keresnek a hétvégén történt Santa Maria-i diszkótűzzel kapcsolatban.

Mint arról korábban beszámoltunk, legalább 232-en meghaltak, több százan pedig megsebesültek egy brazíliai diszkóban pusztító tűzben. A beszámoló szerint a dél-brazil város, Santa Maria egyik szórakozóhelye akkor gyulladt ki, amikor egy fellépő társulat tűzijátékozni kezdett. Korábban 245 halottról számoltak be, de a rendőrség később 232 halálos áldozatot említett.

A rendőrség egyik nyomozója, Ranolfo Vieira Junior hétfőn elmondta: a letartóztatások a nyomozást szolgálják, és legfeljebb öt napig tarthatnak.

A Zero Hora nevű helyi lap értesülései szerint a letartóztatottak között van Elissandro Spohr, a klub egyik társtulajdonosa, valmint a tüzet vélhetőleg kiváltó pirotechnikai eszközöket használó együttes két tagja is. A negyedik keresett személy kilétéről a rendőrség egyelőre nem adott felvilágosítást.

A nyomozással egyidőben a tűz áldozatainak temetése is elkezdődött hétfőn. A brazíliai lehet az egyik legtöbb áldozatot követelő diszkótűz a történelemben.492-en haltak meg 1942-ben a bostoni Cocoanut Grove-ban, míg 2000-ben 309 áldozata volt a kínai Luoyang egyik klubjában felcsapó lángoknak. Argentínában 194-en haltak meg, amikor 2004-ben kigyulladt egy klub Buenos Airesben, írja a USA Today. Az oroszországi Permben 2009. december 5-én 152-en haltak meg, amikor egy beltéri tűzijáték meggyulladt és a plafonra rögzített műanyag díszítés leégett. Hasonló eset, amikor az olcsó hangszigetelő hab okozott tragédiát, legutóbb Rhode Islanden történ 2003-ban az USA-ban, akkor 100 ember halt meg.

Rovatok