Index Vakbarát Hírportál

Minigolfozni lehet majd Oszama kertjében

2013. február 5., kedd 11:24

Nagy szórakoztató komplexumot létesítenek Abbotabád pakisztáni városban, ahol Oszama bin Laden terroristavezér, a világ legkeresettebb bűnözője 2011. májusi megöléséig rejtőzködött. A 6,5 milliárd forintból épülő parkban lesz állatkert, mesterséges vízesés, sziklamászó fal, gasztro utca és minigolfpálya is. A sport- és turisztikai miniszter tagadja, hogy imázsjavító beruházásról lenne szó.

A beruházást bejelentő tartományi sport- és turisztikai miniszter cáfolta, hogy a nagyszabású élménypark létrehozásának célja a város újrapozícionálása volna azután, hogy az amerikai haditengerészet különleges egysége 2011. május 2-án hajnalban egy kommandósakcióban itt végzett az Egyesült Államok elleni 2001. szeptember 11-i terrortámadás értelmi szerzőjével. Haibár-Pahtunhva tartomány egyik törvényhozója azonban elismerte, hogy a fővárostól, Iszlámábádtól 50 kilométerre északkeletre fekvő város megítélésének javulását várja a projekttől.

Az ötvenmillió rúpiás (6,5 milliárd forint) projekt keretében egyebek közt állatkert, siklóernyő-, sziklamászó- és vízisportközpont, minigolf- és kocogópálya, mesterséges vízesés és több étterem épül magán- és közpénzekből a város peremén fekvő 20 hektárnyi területen, amelyet a későbbiekben 200 hektárosra akarnak bővíteni. A beruházás február végén-március elején kezdődhet, és a tervek szerint nyolc év múlva fejeződik be.

Abbotabad egy csendes kisváros a Himalája tövében, körülbelül 50 kilométerre a fővárostól, Iszlámábádtól. Hosszú időn keresztül a tehetősebb családok hétvégi pihenőhelyének számított, azonban a 2011-es események megtépázták a hírnevét. Itt található a pakisztáni katonai akadémia is, ami felvetette annak a lehetőségét, hogy a helyi fegyveres erőknek tudomása lehetett Oszama bin Laden hollétéről.

Nincs köze Oszamához

A turisztikai miniszter hangsúlyozta: „Ennek a projektnek semmi köze nincs Oszama bin Ladenhez. Az egész tartományban turisztikai és szórakoztató létesítmények kialakítását szorgalmazzuk, ez a projekt csupán egyike a tervezett beruházásoknak.”

A nagy fehér villát, amelyben bin Laden a megöléséig lakott, a pakisztáni hatóságok lebontották, de egyelőre nem tudták eldönteni, hogy mi létesüljön a helyén. Egy vezető tartományi tisztségviselő azt javasolta, hogy a telken építsenek lakóházakat a súlyos lakáshiány enyhítésére.

Az ötletet, hogy a terroristavezér búvóhelyéül szolgáló, szigorúan őrzött épület helyén létesüljön közpark, elvetették, mert a hatóságok attól tartanak, hogy a nyilvános létesítmény „Oszama-parkká”, egyfajta zarándokhellyé válna az al-Kaida követői számára.

Rovatok