Index Vakbarát Hírportál

Zágráb megvédi a vukovári szerbeket

2013. február 6., szerda 12:36

A balközép zágrábi kormány megerősítette, hogy bevezetik a cirill betűs feliratokat Vukováron, míg a Franjo Tudjman alapította, 2011 decembere óta ellenzékben levő, jobboldali Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) a tervvel szemben foglalt állást.

Arsen Bauk közigazgatási miniszter azt mondta, hogy a vukovári cirill feliratok bevezetésének kérdése „nem horvátok és szerbek, hanem horvátok és horvátok, illetve a mostani és a 2009-es Horvát Demokratikus Közösség” közötti problémáról szól. Ezzel arra utalt, hogy korábban a HDZ megszavazta azokat a jogszabályokat, amelyek alkalmazásának most a halasztását kéri.

Tomislav Karamarko, a legnagyobb ellenzéki párt, a HDZ elnöke kijelentette, hogy pártja a tüntetőket támogatja, és a törvény bevezetésének elhalasztását kéri. A HDZ nem ellenzi a nemzeti kisebbségek jogairól szóló törvény alkalmazását, de moratóriumot kér a cirill betűs feliratok bevezetésére Vukováron.

Az ellenzéki politikus a törvény 8. cikkelyére hivatkozva kifejtette, hogy a kisebbségek jogainak érvényesítése a szolidaritás, a tolerancia, a párbeszéd erősítéséhez kell, hogy vezessen. Szerinte ezzel szemben a cirill betűs feliratok kérdése Vukováron éppen ellentétes irányú reakciókat váltott ki, ezért a törvény alkalmazását el kell halasztani. A horvát közszolgálati televízió (HTV) kedd esti tudósítása szerint a pártelnök a törvénymódosítás lehetőségét sem zárta ki.

A híradásban Ruža Tomašić, a starčevići horvát jogpárt (HSP AS) elnöke is a moratórium mellett érvelt. A szélsőjobboldali képviselő a cirill betűs írásmód „erőszakos bevezetése” ellen tiltakozó petícióra hivatkozva, amelyet több mint négyezer vukovári írt alá, hivatalosan is kérelmezte a kormánytól az intézkedés alkalmazásának elhalasztását.

Közben Vukovár képviselőtestülete megszavazta, hogy módosítja a város statútumát. A döntést a jobboldali ellenzéki képviselők nem támogatták, mert szerintük ez lehetővé teszi a kétnyelvűség „kiskapukon át való bevezetését”. A kétnyelvűség alkalmazásakor ugyanis a törvény megenged kivételeket, amelyeket a helyi képviselőtestületnek az alapszabályzatban kell meghatározni. Azt egyelőre nem tudni, hogy a vukovári városi tanács tagjai ezt a lehetőséget hogyan alkalmazzák majd.

Ugyanakkor a szombati tüntetés szervezői bejelentették, hogy szabálysértés vagy bűncselekmény elkövetését kockáztatva is leszerelik majd a Vukováron elhelyezendő cirill betűs táblákat.

A 2011-es népszámlálási adatok szerint Vukováron a szerb lakosok aránya meghaladja az egyharmadot. A horvát alkotmány ez esetben kétnyelvűséget ír elő, ezért a horvát kormány bejelentette, 2013-ban kihelyezik a kétnyelvű feliratokat a hivatalokra, közintézményekre, közterekre.

Rovatok