Index Vakbarát Hírportál

Észak-Korea felmondaná a fegyverszünetet

2013. március 5., kedd 20:18 | tizenegy éve frissítve

Észak-Korea kedden azzal fenyegetőzött, hogy figyelmen kívül hagyja az 1953-ban kötött fegyverszünetet, ha déli szomszédja, Dél-Korea és az Egyesült Államok folytatja két hónaposra tervezett, éves hadgyakorlatát.

Az észak-koreai hadsereg vezetésének képviselője közleményben szögezte le, hogy az 1950 és 1953 között lezajlott koreai háború harci eseményeit lezáró fegyverszünet „teljes mértékben érvényét fogja veszteni".

A KCNA hivatalos hírügynökség által ismertetett közlemény szerint Phenjan arra készül, hogy a dél-koreai-amerikai katonai manőverekre válaszul beszünteti katonai missziójának munkáját a két országot elválasztó demilitarizált övezetben lévő Panmindzsonban, megszakítja a gyors összeköttetést biztosító „forródrótot", és további ellenlépéseket tesz.

A fegyverszüneti egyezmény kiiktatását Phenjan a március 11-i dátumhoz köti. „Amikor a hadgyakorlat március 11-én a fő fázisába lép", a tűzszüneti egyezmény hatályát veszti - fenyegetőzött Phenjan a közleményben. Ez nem az első ilyen fenyegetés február óta, mikor Észak-Korea egyszer már felidézte Dél-Korea „teljes megsemmisülésének" képét.

A dél-koreai hadsereg bejelentette szerdán, hogy teljesen felkészült a válaszcsapásra abban az esetben, ha Észak megtámadja az országot. „Egyértelművé tesszük, hogy felkészültünk egy határozott és erőteljes megtorlásra, nemcsak az agresszió forrásával és annak támogatóival szemben, hanem a parancsnokság ellen is" – közölte a déli hadsereg egyik vezérőrnagya szöuli sajtóértekezletén.

Már Kína is büntetné Phenjant

A közlemény megjelenése gyakorlatilag egybeesik azzal a hírrel, hogy a KNDK hagyományos szövetségese, Kína megállapodott az Egyesült Államokkal abban, hogy újabb büntetőintézkedéseket kezdeményeznek az ENSZ-ben a február 12-én végrehajtott észak-koreai kísérleti atomrobbantás miatt.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa kedden zárt ajtók mögötti konzultációt tartott az észak-koreai nukleáris fegyverkezés okozta problémáról. Ezen az Egyesült Államok köröztetett a BT-tagok között egy határozattervezetet. Susan Rice amerikai ENSZ-nagykövet közlése szerint a tervezet először veszi célba az észak-koreai diplomaták tiltott tevékenységét, a Koreai Népi Demokratikus Köztársaság banki kapcsolatait, nagy pénzösszegek illegális mozgatását, és további büntetőintézkedéseket helyez kilátásba, ha folytatódnak a nukleáris és rakétakísérletek.

A szankciók jelentősen kiszélesítik és elmélyítik a 2006 óta meghozott hasonló intézkedéseket, és nagy mértékben meggyengítik Észak-Korea képességét nukleáris és ballisztikus rakéta programja fejlesztésére. „Ilyen még soha sem volt" – hangsúlyozta az amerikai nagykövet, aki egyhangú jóváhagyást vár még ezen a héten.

Januárban a BT elítélte az észak-koreai újabb műhold-felbocsátást, de nem vezetett be további büntetőintézkedéseket, hanem csak szélesítette a szankcionált észak-koreai polgárok és szervezetek körét.

Észak-Korea február 12-én hajtotta végre harmadik föld alatti atomrobbantását, dacolva a BT tilalmával. A BT-tagországok képviselői akkor közleményben határozottan elítélték Phenjan újabb lépését, és konkrét választ is ígértek.

Rovatok