Index Vakbarát Hírportál

Katonák védik az egyiptomiakat a rendőröktől

2013. március 5., kedd 19:03 | aznap frissítve

Kedden is folytatódtak a zavargások az egyiptomi Port-Szaídban, ahol harmadik napja támadják fiatalok a helyi kormányzati központokat. Eközben Kairóban rendőrök tüntettek egy társuk halála miatt.

A Szuezi-csatorna északi bejáratánál fekvő Port-Szaídban  fiatalok csoportjai kövekkel és gyújtópalackokkal dobálták meg a kormányzóság egyik épületét őrző rendőröket, akik könnygázzal, söréttel és a levegőbe leadott figyelmeztető lövésekkel válaszoltak. Ezt az épületet, a belbiztonsági szolgálat helyi központját hétfőn felgyújtották, és részben kiégett. A jelentések szerint mintegy ötven ember megsebesült, egyikük súlyosan.

A kikötővárosban január óta több tüntetési hullám volt, a legutóbbi vasárnap kezdődött, miután a belügyminisztérium bejelentette: elszállítják Port-Szaídból a város labdarúgó-stadionjában 2012. február 1-jén lezajlott, 74 emberéletet követelő tömegverekedés 39 vádlottját. A perben eddig már 21 embert ítéltek halálra.

Kairói források szerint a kormány azt fontolgatja, hogy teljesen katonai ellenőrzés alá helyezi a várost. A forrongó tömeg főként a rendőrökre dühös a brutalitásuk miatt, míg a katonák kivívták a tüntetők rokonszenvét, amikor vasárnap a rendőrök feje fölé tüzelve eltántorították őket a leszámolástól. A katonák védték meg a gyászoló menetet egy megölt tüntető temetésén is.
Kairóban elégedetlen rendőrök több tucat fős csoportja lezárta a városközpont egyik forgalmas útvonalát, hogy ezzel tiltakozzon egy társuk halála miatt, akit egy ismeretlen támadó ölt meg.

Rovatok