Index Vakbarát Hírportál

Timosenko védőjét megfosztanák mandátumától

2013. március 5., kedd 18:24 | aznap frissítve

Az ukrán vezetés meg akarja fosztani képviselői mandátumától Szerhij Vlaszenkót, Julija Timosenko bebörtönzött volt miniszterelnök védőjét, emiatt kedden az ellenzék ismét megakadályozta, hogy a parlament ülésezzen.

Catherine Ashton, az EU kül- és biztonságpolitika főképviselője, valamint Stefan Füle bővítési biztos közös nyilatkozatban fejezte ki aggodalmát, mert az ukrán vezetés meg akarja fosztani képviselői mandátumától Julija Timosenko bebörtönzött volt miniszterelnök védőjét. Felszólították Kijevet, hogy tartózkodjon a bíróságok politikai befolyásolásától. Figyelmeztették az ukrán vezetést, hogy maradéktalanul teljesítse a február 25-i ukrán-EU csúcstalálkozón megfogalmazott követelményeket.

Szerhij Vlaszenko, a Timosenkót támogató Haza párt frakciójának tagja ellen Volodimir Ribak házelnök bírósági kerestet nyújtott be, amely szerint a honatya képviselősége összeférhetetlen ügyvédi tevékenységével, ezért kéri, hogy vegyék el tőle a mandátumát.

A legfőbb adminisztratív bíróság egyelőre nem hozott döntést az ügyben, a meghallgatásokat szerdán folytatja a testület.

A három ellenzéki erő, a Haza, a Vitalij Klicsko ökölvívó vezette UDAR (Ütés) és a nacionalista Szabadság párt - követelve a kereset visszavonását - az elnöki emelvény köré állva ismét megakadályozta, hogy ülést tartson a parlament.

Koholt vádaktól tartanak

Az ellenzékiek szerint jogellenes a Vlaszenko ellen benyújtott kereset, amely precedenst teremthet arra, hogy ellenzéki képviselőket minden alap nélkül megfosszanak a mandátumuktól.

Vlaszenko korábban bejelentette, hogy ügyvédi tevékenységét felfüggesztette, jelenleg a Timosenko védelmét ellátó csapatban mint jogi szakértő vesz részt. Meggyőződése, hogy a mandátumát - egyben képviselői mentelmi jogát - azért akarják elvenni tőle a hatalom képviselői, hogy koholt vádak alapján eljárást indítsanak ellene és bebörtönözzék.

A parlament ülésezését februárban csaknem három héten át bojkottálta az ellenzék, követelve, hogy a kormánypártiak ne szavazzanak hiányzó képviselőtársaik helyett. A bojkottot mindössze fél órára oldották fel február 22-én - három nappal a brüsszeli EU-ukrán csúcstalálkozó előtt -, hogy megszavazzanak egy nyilatkozatot Ukrajna európai integrációs törekvéseinek támogatásáról.

Rovatok