Index Vakbarát Hírportál

Fico szerint nincs gond a magyar-szlovák viszonnyal

2013. március 10., vasárnap 16:13

Robert Fico szlovák miniszterelnök azt állítja, nem lát problémákat a szlovák-magyar kapcsolatokban. A szlovák közszolgálati televízió vasárnapi vitaműsorában Fico kijelentette: kormánya hivatalba lépése óta sok energiát fektetett a feszültség csökkentésébe. Szerinte most a párbeszéd magas szintű, és ezért ennek a témának egyik oldal számára sem kellene nehézséget jelentenie. "Már-már úgy tűnik nekem, hogy valakit zavar ez a nyugalom a szlovák-magyar kapcsolatokban, és megpróbál belekötni mindenbe, ami valahol felbukkan, vagy abba, amit valahol valaki mond" - idézte a miniszterelnök szavait a pozsonyi TASR hírügynökség.

Fico a vitaműsorban azokra a kritikákra reagált, amelyek a Turócszentmártonban elhangzott beszédét érték. A kormányfő a beszédben az állam zsarolásával vádolta meg a kisebbségeket, és azt mondta, hogy Szlovákia elsősorban a szlovákoké, nem pedig a kisebbségeké. Később a kijelentését azzal magyarázta, hogy egy konkrét eset alapján általánosított, amelyről viszont nem kívánt beszélni. Fico nyilatkozatát nem csak az összes szlovákiai kisebbség, de a szlovák sajtó egy része is bírálta.

A televízióban Fico vasárnap azt mondta: kitart amellett, hogy a Szlovák Köztársaság megalakuláskor a szlovák nemzeté volt a meghatározó szerep, nem pedig a kisebbségeké.
"Biztos, hogy nem a magyar vagy más kisebbség volt az, amely meghatározó államalkotó szerepet játszott a Szlovák Köztársaság megalakulásakor. Ezért kellene bocsánatot kérnem?" - fogalmazott Fico.

Kijelentette, hogy a kisebbségi jogok magas, a nemzetközi összehasonlítást is kiálló szinten biztosítottak Szlovákiában, és kormánya ezt a helyzetet nem kívánja megváltoztatni. "Azt akarom, hogy Szlovákia polgári társadalomként működjön, ahol mindenki normálisan viselkedik. Kormányom egyetlen olyan lépést sem tesz, amely növelné a feszültséget ezen a téren. Szavaimat vállalom, és bánt, ha valaki másképpen magyarázta azokat" - mondta.

Fico vitapartnere, Bugár Béla, az ellenzéki Híd magyar-szlovák párt elnöke felhívta a figyelmét arra, hogy kijelentései a kisebbségek elleni támadásként is értékelhetőek. Ezért Bugár szerint nem kibúvókat kellene keresnie, hanem inkább meg kellene magyaráznia szavait, és bocsánatot kellene kérnie miattuk. "Önnek éreznie kell, hogy a kisebbségeket mint a Szlovák Köztársaság állampolgárait mindenkivel azonos jogok illetik meg. Nyelvükkel, szokásaikkal, kultúrájukkal gazdagítják az államot, és ennek ára van. De ha ön azt mondja, hogy az államalkotó nemzet rovására előtérbe kerülnek a kisebbségek problémái, az támadás" - jelentette ki Bugár. "Ön nem lesz nagyobb hazafi, ha támadja a kisebbségeket" - mondta a Híd elnöke a televíziós vitaműsorban.

Rovatok