Index Vakbarát Hírportál

Oroszország szerint belügy a razzia

2013. március 30., szombat 15:32

A belügyekbe való leplezetlen beavatkozással vádolta szombaton Moszkva Washingtont, miután az amerikai külügyminisztérium szóvivője "boszorkányüldözésnek" minősítette az orosz hatóságok által folytatott ellenőrzéseket a nem kormányzati szervezeteknél (NGO). Alekszandr Lukasevics orosz külügyi szóvivő szerint Victoria Nuland csütörtöki nyilatkozatát "nem lehet másként minősíteni, mint cinikusnak és provokatívnak".

Lukasevics szerint a belügyekbe való leplezetlen beavatkozás Nulandnak az a kijelentése, hogy az Egyesült Államok más országokban lévő közvetítőkön keresztül, az orosz törvényeket megkerülve akarja folytatni egyes NGO-k finanszírozását Oroszországban. Washington ezzel gyakorlatilag a rájuk vonatkozó törvényi előírások áthágására ösztönzi őket - tette hozzá a szóvivő.

Külföldi ügynökként kell regisztrálniuk magukat

Amióta Vlagyimir Putyin tavaly újra államfő lett, Oroszországban nagy nyomás alá kerültek a külföldi támogatással működő NGO-k. Az orosz főügyészség az adóhatóság és az igazságügyi minisztérium bevonásával a múlt héten kezdte meg ellenőrzésüket szerte az országban. Jogvédők szerint a vizsgálat az Oroszországban tavaly november óta hatályos úgynevezett külföldi ügynöktörvény betartásának ellenőrzését szolgálja. A jogszabály szerint minden politikai tevékenységet folytató, külföldi támogatással működő NGO-nak külföldi ügynökként kell magát nyilvántartásba vetetnie.

Mint azt megírtuk, hétfőn rendőrök és az adóhatóság az Amnesty International és az Emberi jogokért nevű szervezetek moszkvai irodáit szállták meg. Szergej Nyikityin, a nemzetközi jogvédő szervezet képviselője elmondta, hogy a hatóság munkatársai soron kívüli ellenőrzésbe kezdtek náluk. Egy hosszú lista alapján a szervezet alapító okiratától kezdve a pénzügyi elszámolásokon keresztül az Amnesty International orosz képviseletvezetője útlevelének másolatát is követelték.

Kiakadt Berlin és Washington

Több más szervezetnél is tartottak házkutatást, a Moszkvában és Szentpéterváron működő német alapítványoknál tartott házkutatások miatt kedden behívatták a német külügyminisztériumba Oroszország berlini nagykövetségének ügyvivőjét.

Victoria Nuland amerkiaki külügyi szóvivő úgy nyilatkozott csütörtökön, hogy eleve az ellenőrzések mértéke miatt felmerül az a gyanú, hogy valamifajta boszorkányüldözés folyik Oroszországban. "Mi Oroszországon kívüli platformokon keresztül továbbra is támogatjuk azokat a szervezeteket, amelyek folytatni kívánják velünk a munkát" - mondta a szóvivő.

Rovatok