Index Vakbarát Hírportál

Washington felvette a kesztyűt Phenjan ellen

2013. április 3., szerda 21:26 | aznap frissítve

Továbbra is nehéz felmérni, mennyire komolyak az észak-koreai rezsim fenyegetései, mindenesetre az Egyesült Államok heteken belül erősítést küld Guam szigetére.

Az Egyesült Államok hadserege rakétavédelmi rendszert telepít Guam szigetére, hogy védelmet nyújtson egy esetleges észak-koreai csapás ellen, jelentette a CNN hivatalos forrásokra hivatkozva.

A mobil rakétakilövőket és a radarokat „a következő hetekben” juttatják el az állomáshelyre.


View Az Egyesült Államok hadserege rakétavédelmi rendszert telepít Guam szigetéreUntitled in a larger map

Guam körülbelül háromezer kilométerre fekszik Észak-Koreától. Katonai szakértők szerint Phenjannak még évekre van szüksége ahhoz, hogy nukleáris robbanófejet szállító rakétákat fejlesszen ki, és juttasson célba. Közepes hatótávolságú ballisztikus rakétái legfeljebb néhány száz kilométeres hatótávolságúak.

„Valódi a fenyegetés”

A védelmi miniszter ennél markánsabban fogalmazott a Nemzeti Védelmi Egyetemen. „Most már nukleáris kapacitással és rakétahordozó kapacitással is rendelkeznek” – mondta Chuck Hagel, aki szerint Észak-Korea „valódi és nyilvánvaló fenyegetést” jelent az Egyesült Államok és ázsiai-csendes-óceáni szövetségesei számára. „Van olyan út, ami a békéhez vezet a Koreai-félszigeten, de annak nem része sem a nukleáris fenyegetőzés, sem pedig a provokáció” – tette hozzá.

Hagel valószínűleg az észak-koreai hadsereg szerdai közleményére reagált, amelyben bejelentették, hogy „egy sor tényleges katonai lépésre” készülnek válaszul az amerikai „provokációs lépésekre”. Phenjan állítólag hivatalosan is értesítette a Fehér Házat és a Pentagont, hogy Észak-Koreában olyan manőverek végrehajtását engedélyezték, amelyekben atomfegyvereket is felvonultathatnak. A közlemény nem tér ki arra, hogy pontosan milyen akciókról lenne szó.

Mélyül a válság

Ban Kimun ENSZ-főtitkár kedden arra figyelmeztetett, hogy „az atomfenyegetés nem játék”, az észak-koreai válság túlságosan elmélyült, és sürgősen tárgyalásokra van szükség. Az Egyesült Államok és Dél-Korea nagyszabású közös hadgyakorlatával párhuzamosan hetek óta egymást érik Észak-Korea fenyegetései, a forródrótot és a megnemtámadási egyezményt is felmondó rezsim Kim Dzsongun vezetésével előző hét végén hadiállapotot is elrendelt déli szomszédjával szemben, miután jóváhagyta az amerikai és dél-koreai célpontok elleni csapások terveit.

A lehetséges és a kevésbé valószínű forgatókönyveket itt olvashatja el>>>

Obama a hibás?

Az észak-koreai rezsim korábban több propagandavideót is közzétett. Az egyik felvételen egyebek között amerikai katonák, illetve Obama látható egy lángtenger hátterében. Az Uriminzokkiri (A mi nemzetünk) című félhivatalos weboldalon, majd a Youtube-on is feltűnt film egy föld alatti atomrobbantás rajzfilmes ábrázolásával fejeződik be, és ennek szöveges felirata szerint „minderre Washingtonnak kell magyarázatot adnia”.

Rovatok