Index Vakbarát Hírportál

Bicikliről savazták le a lányokat

2013. április 3., szerda 18:16

Kedden India északi részén négy, iskolából hazatérő lánytestvért öntöttek le savval, az egyiküket súlyos égési sérülésekkel kellett kórházba szállítani. A 19 és 24 év közötti lányok – akik közül hárman oktatóként dolgoznak - tanítás után hazafelé tartottak, amikor két, motoron ülő férfi obszcén megjegyzéseket tett rájuk, majd egyikük savval fröcskölte le őket. Az indiai rendőrség tájékoztatása szerint az elkövetőket még keresik, és a támadás okát sem tudják.

Indiában azóta került reflektorfénybe a nők elleni agresszió, amióta tavaly decemberben egy autóbuszon egy 23 éves diáklányt és párját  majdnem egy órán keresztül bántalmaztak. A támadók - akik közöttvolt a busz vezetője is - megerőszakolták a lányt, mindkettőjüket vascsövekkel verték össze, végül kilökték őket az úttestre. A borzalmas sérülésket szenvedett lányt Szingapúrba szállították különleges kezelésre, de életét már ott sem tudták megmenteni.

Szintén decemberben követett el öngyilkosságot egy lány, miután három férfi megerőszakolta, a rendőrségen pedig csak azt mondták neki, hogy vagy fogadjon el pénzt, vagy menjen feleségül valamelyik támadójához. A nők elleni sorozatos erőszak óriási felháborodást keltett Indiában: számos nagyvárosban tartottak tiltakozó megmozdulásokat, követelve a nők fokozottabb védelmét és az erőszaktevők felakasztását. Az 2011-ben az egymilliárd kétszázmillió lakosú országban regisztrált 256 329 erőszakos bűncselekményből 228 650 irányult nők ellen.

A közfelháborodás nyomására márciusban az indiai parlament szigorította a nemi erőszak büntetését. Pranab Mukherdzsi indiai államfő kedden írta alá azt az új jogszabályt, amelynek értelmében többek között 10-ről 20 évre növelték a csoportos szexuális erőszak elkövetőire kiszabható börtönbüntetést. A felháborodás azonban nem csitult el, mivel közben a képviselők nem fogadták el azt a törvényjavaslatot, amely életfogytiglant irányzott volna elő azokra, akik savval támadnak áldozatukra. Ők jelenleg csak 8-12 éves szabadságvesztésre számíthatnak, ráadásul óvadék ellenében szabadlábra is helyezhetők.

Rovatok