Index Vakbarát Hírportál

Észak-Korea atomot is bevetne az USA ellen

2013. április 4., csütörtök 07:01 | aznap frissítve

Az atomfegyver bevetését is kilátásba helyezte Észak-Korea az Egyesült Államok ellen. A legújabb fenyegetések nyomán az amerikai nemzetbiztonsági tanács Phenjant a háborús retorika beszüntetésére szólította fel.

Észak-Korea még szerdán este értesítette hivatalosan a Fehér Házat és a Pentagont: engedélyt adott hadseregének az Egyesült Államok elleni támadásra atomfegyver bevetésével. Az észak-koreai vezérkar hivatalos közleményében úgy fogalmazott, hogy Phenjan szembeszáll az Egyesült Államok kiszélesedő ellenséges politikájával, illetve nukleáris fenyegetéseivel. A közlemény ennek kapcsán említette a korszerű nukleáris fegyver bevetésének a lehetőségét.

Az amerikai nemzetbiztonsági tanács szóvivője a háborús retorika beszüntetésére szólította fel Phenjant. "Észak-Koreának fel kell hagynia a provokatív fenyegetésekkel, és ehelyett nemzetközi kötelezettségeinek betartására kellene összpontosítania" - fogalmazott a szóvivő. Caitlin Hayden úgy értékelte, hogy Phenjan "legutóbbi provokatív nyilatkozata" még inkább elszigeteli az országot a nemzetközi közösségtől.

Veszélyben Guam szigete

Csütörtök hajnali jelentések szerint Észak-Korea állítólag egy Taepodong X néven is ismert BM25 Musudan típusú közepes hatótávolságú rakétát szállított keleti partvidékére. Erről a Jonhap dél-koreai hírügynökség számolt be amerikai, illetve dél-koreai hírszerzői hatóságokra hivatkozó kormányforrásokat idézve.

A források szerint nem ismeretes, hogy a rakétán volt-e robbanófej avagy csak az erőfitogtatás célját szolgálta. A dél-koreai védelmi minisztérium nem kommentálta a jelentések alapján meglehetősen bizonytalannak tűnő értesülést. A Musudan rakéta hatótávolsága meghaladhatja a 3000 kilométert, ami szakértők szerint azt jelenti, hogy elérheti Dél-Korea és Japán egész területét, és nem kizárt, hogy a csendes-óceáni Guam szigetét is, amely az Egyesült Államokhoz tartozik.


Az Egyesült Államok hadserege rakétavédelmi rendszert telepít Guam szigetére nagyobb térképen

Az Egyesült Államok hadserege rakétavédelmi rendszert telepít Guam szigetére, hogy védelmet nyújtson egy esetleges észak-koreai csapás ellen, jelentette a CNN hivatalos forrásokra hivatkozva. A mobil rakétakilövőket és a radarokat „a következő hetekben” juttatják el az állomáshelyre. Guam körülbelül háromezer kilométerre fekszik Észak-Koreától.

Katonai szakértők szerint Phenjannak még évekre van szüksége ahhoz, hogy nukleáris robbanófejet szállító rakétákat fejlesszen ki, és juttasson célba. Közepes hatótávolságú ballisztikus rakétái legfeljebb néhány száz kilométeres hatótávolságúak. A rakéták az amerikai szárazföldet nem érhetik el, de veszélyeztethetik a Japánban lévő amerikai támaszpontokat vagy a Dél-Koreában állomásozó amerikai csapatokat. Dél-Korea egész területe is az észak-koreai rakéták célpontja lehet.

Blokád alatt a keszongi övezet

Csütörtökön is folytatódott a keszongi gazdasági övezet észak-koreai blokádja. Sőt, Phenjan állítólag felszólította az ott dolgozó dél-koreai vállalatokat, hogy alkalmazottaikkal együtt április 10-ig hagyják el a közösen működtetett ipari komplexumot.

A Reuters hírügynökség a dél-koreai vállalatok egyesületének alelnökére hivatkozva jelentette ezt. Ok Szung Szun közölte: kérték az észak-koreai hatóságokat, hogy a kivonulás határidejét három nappal - április 13-ig - hosszabbítsák meg, de választ egyelőre nem kaptak.

A dél-koreai kormány ugyanakkor cáfolta, hogy az északi hatóságok ultimátumot adtak volna. Az újraegyesítési minisztérium szóvivője azt állította: Phenjan nem teljes kivonulást sürget, hanem csak egy listát arról, hogy április 10-ig hány dél-koreai alkalmazott kívánja elhagyni az övezetet.

A két Korea által a 2000-es évek elején közösen létrehozott övezetben több mint 120 dél-koreai cég tevékenykedik 53 ezer észak-koreait foglalkoztatva. A dél-koreai alkalmazottak száma 861 volt. Az elsősorban dél-koreai pénzből finanszírozott komplexum működésével Észak-Korea az elmúlt időszakban évente mintegy kétmilliárd dolláros bevételre tett szert, azaz a komplexum rendkívül fontos devizabevételi forrást jelentett a súlyos gazdasági nehézségekkel küzdő Phenjan számára.

Az Egyesült Államok és Dél-Korea nagyszabású közös hadgyakorlatával párhuzamosan hetek óta egymást érik Észak-Korea fenyegetései, a forródrótot és a megnemtámadási egyezményt is felmondó rezsim Kim Dzsongun vezetésével előző hét végén hadiállapotot is elrendelt déli szomszédjával szemben, miután jóváhagyta az amerikai és dél-koreai célpontok elleni csapások terveit.

A lehetséges és a kevésbé valószínű forgatókönyveket itt olvashatja el>>>

Rovatok