Index Vakbarát Hírportál

Helybenhagyták a brit nagymamára kiszabott halálos ítélet

2013. április 8., hétfő 19:30 | tizenegy éve frissítve

Hiába fellebbezett a 4,8 kiló kokain birtoklásáért Balin elfogott nagymama, az indonéz bíróság által decemberben kiszabott halálos ítélet továbbra is érvényes. A letartóztatása óta a rendőrséggel folyamatosan együttműködő Lindsay Sandiford utolsó esélye az elnöki kegyelem maradt.

Az 56 éves brit Lindsay Sandifordot három társával tavaly májusban 4,8 kiló kokainnal kapták el Balin. Mivel az indonéz bírók szerint a nagymama rontotta a Baliról, mint turistaparadicsomról kialakult képet, valamint akadályozta a kormány drogellenes háborúját, a vádlottra halálos ítéletet szabtak ki. A nő korábban fellebbezett az ítélet ellen, a bali legfelsőbb bíróság azonban elutasította a kérvényt. Sandiford egyetlen esélye az elnöki kegyelem kérvényezése maradt. Susilo Bambang Yudhoyono 2004-es regnálása óta négy drogügyben halálra ítéltnek ígért kegyelmet – írta a Guardian.

A brit kormány csalódottságát fejezte ki, amiért a fellebbezés sikertelen volt, és folytatja a konzuli tárgyalásokat Indonéziával. Időközben Sandiford bocsánatot kért mind az indonéz államtól, mind az ott élőktől. Úgy fogalmazott, sohasem keveredett volna ilyen ügybe, ha nem érezte volna úgy, hogy a gyermekei veszélyben vannak, és meg kell védenie őket. A tárgyaláson felolvasott levelében a vádlott fia azt írta, nagyon közeli kapcsolatban áll az anyjával, és el sem tudja képzelni, mi lesz, ha a halálos ítéletet végrehajtják.

Sandiford ügyében három másik személyt is meggyanúsítottak. A 39 éves Rachel Dougallt Sandiford segítségével kapták el, egy év büntetést, a vele egyidős Paul Beales decemberben négy év börtönt kapott. A 43 éves restaurátorra, Julian Ponderre idén hat év büntetést és 65 ezer font bírságot szabtak ki.

Indonéziában jelenleg negyven külföldi vár halálos ítélete végrehajtására, mindannyian drogcsempészetért. Utoljára 1998-ban végeztek ki öt külföldit drogügyben, 2008 óta nem hajtottak végre halálos ítéletet.

Rovatok