Index Vakbarát Hírportál

Konspiratív film készül a szmolenszki tragédiáról

2013. április 10., szerda 18:09 | aznap frissítve

Politikai film készül a szmolenszki repülőgép-szerencsétlenségről, miközben a megosztott Lengyelország a tragédia évfordulójára emlékezik.

A Lech Kaczyński akkori lengyel elnök és további 95, többségében magasrangú katonai és civil vezető halálával végződő szmolenszki repülőszerencsétlenség harmadik évfordulójára emlékeznek Lengyelországban. Amíg Donald Tusk miniszterelnök annak a reményének adott hangot, hogy a tragédia emléke előbb-utóbb egyesíteni, nem pedig szétválasztani fogja a lengyeleket, ez a pillanat egyelőre elég távolinak látszik.

A katyńi mészárlás megemlékezésére tartó delegáció szerencsétlensége a nemzeti gyász napjai után élesen megosztotta a közvéleményt. A rossz időjárási viszonyokat és a pilótát felelőssé tevő hivatalos vizsgálatok eredményei ellenére továbbra is sokan hisznek az alternatív magyarázatokban és az orosz felelősségben. Az elhunyt elnök ikertestvére, Jarosław Kaczyński által vezetett fő ellenzéki erő, a Jog és Igazságosság Pártja folyamatosan napirenden tartja az ügyet, véleményük szerint a repülőgépen már a levegőben robbanások történtek. Egy friss közvéleménykutatás szerint csak a lengyelek 34 százaléka gondolja úgy, hogy a tragédia okait megnyugtatóan sikerült feltárni, míg a válaszolók 52 százaléka szerint a baleset okait azóta sem sikerült tisztázni.

Eközben megkezdődik a forgatása egy, a repülőgépszerencsétlenséget rekonstruáló játékfilmnek. A film az előzetes információk alapján a hivatalos változatot elutasító, összeesküvéselméleti jellegű forgatókönyvön alapul. Eszerint a tragédiához szándékos lépések és mulasztások vezettek, melyek az orosz vezetés hagyományos lengyelellenességéből és az orosz nagyhatalmi külpolitikával szembeforduló Kaczyński elleni bosszúból fakadtak.

A rendező Antoni Krauze (akinek az 1970-es tengermelléki munkásfelkelést és annak megtorlását megörökítő Fekete csütörtök című filmjét a közelmúltban nálunk is vetítették) egyértelművé tette, hogy az egyelőre egyszerűen Szmolenszk munkacím alatt futó projekt politikai igazságot kíván szolgáltatni a jobboldali Kaczyński számára. A jobboldali narratívában a 2010-es baleset és az 1940-es katyńi tragédia (amikor a szovjetek körülbelül 20 ezer lengyel tisztet végeztek ki titokban) ugyanazt jelenti. „Olyan hazugságban élünk, ami csak ahhoz hasonlítható, mint amikor 1940 tavaszán fény derült a szovjet hatóságok gyilkosságaira. A jelenség kiérdemli, hogy második Katyń-nak nevezzük.″ - fogalmaz a rendező. Tusk-kormánnyal való szembenállásuk miatt a filmkészítők nem pályáztak állami költségvetési pénzekre, inkább civil adományokból szeretnék megvalósítani a művet.

Az hogy kinek mennyire tetszik a film, alapvetően pártszimpátiájuktól függ. A Kaczyński megformálására eredetileg felkért színész, Marian Opania visszautasította a szerepet: "Nem fogok segíteni abban, hogy az ostoba elképzeléseiket terjesszék. A hitük, hogy valamiféle puccs történt Szmolenszkben, teljesen abszurd."

Rovatok