Index Vakbarát Hírportál

Véget ért a bostoni hajtóvadászat

2013. április 19., péntek 22:07 | tizenegy éve frissítve

Véget ért a négynapos dráma. A bostoni maratonon robbantó második merénylő pénteken éjjel megadta magát, egy ház kertjében álló hajóban bukkantak rá. Másfél órás idegtépő várakozás után a súlyosan sérült Dzsokar Carnajevet kommandósok rohanták le. Bátyját már korábban lelőtték. A csecsen testvérpárról már egyre több dolgot tudunk, de azt még mindig nem, miért is robbantottak. Pedig az idősebb testvér már 2011-ben az FBI látókörébe került. Minden a bostoni hajtóvadászatról.

Bostonban elképesztő hajtóvadászatot rendeztek a robbantásos merénylet egyetlen életben maradt gyanúsítottja után. Pénteken este aztán lövöldözés kezdődött Watertownban, ahol nagy erőkkel összpontosultak a rendőri erők, akik rábukkantak a csecsen gyanúsítottra, Dzsokar Carnajevre. A 19 éves férfira rálőttek, és megsebesült.

A merénylő egy ház kertjében álló hajóban elbarikádozta magát, nem rohanták meg, mert feltételezhető volt, hogy a testvére robbanószerkezetet erősített rá. A ház a 67 Franklin streeten található, Watertownban. Egy lakossági bejelentés segített a hajóban bujkáló terrorista nyomára bukkanni: egy szomszéd látott vérfoltokat a kertben és a garázsban. A rendőrségi helikopter infrakamerája megerősítette, hogy valaki van a kertben levő hajóban. Carnajev vélhetőleg a hajnali lövöldözésben sérült meg, de annyira azért magánál volt, hogy a hajót megközelítő rendőrökkel újabb tűzharcba keveredjen.

Carnajevre másfél órás hezitálás után végül tússzabadításra szakosodott kommandósok törtek rá, a bostoni rendőrfőkapitány tájékoztatása szerint a villanógránátokkal is elkábított férfi már nem bírt ellenállást kifejteni. Az elfogásról a deadspin.com gyűjtésében itt láthat elképesztő felvételeket.  A merénylőt egyenesen a kórházba kellett vinni, így van esély arra, hogy kiderüljön, miért kellett három embernek meghalnia, valamint 180 embernek megsebesülnie a robbantásokban. A rendőrök robotokkal fésülték át a környéket hátramaradt bombák után kutatva, majd visszaengedték a környéken lakókat az otthonaikba. A városban bevezetett kijárási tilalmat is feloldották, a tömegközlekedés már korábban beindult. Az elfogás hírére az egész város euforikusan reagált.

Most kezdődik a nyomozás

Ha Dzsokar életben marad, akkor megkezdődhet az ügy hátterének a felgöngyölítése. Obama elnök is felteszi közleményében azt a kérdést, ami valószínűleg a legjobban izgatja a közvéleményt: Hogyan lehet az, hogy két fiatal, akik az Egyesült Államokban nőttek fel, saját közösségük ellen fordulnak?

Az mindenesetre elgondolkodtató, hogy az FBI elismerte a CBS televíziónak: 2011-ben "egy másik ország" - valószínűleg Oroszország - tippje alapján már egyszer kihallgatták az idősebbik Carnajevet, de az átvilágítás során semmilyen csecsen szélsőséges kapcsolatot nem sikerült feltárni.

Az amerikai állampolgárságú, de jelenleg Dagesztánban tartózkodó anya, Zubeidat Canajeva szerint a fiait "felültették", mert maguktól ilyet nem csináltak volna, és az apa, Anzor Carnajev is hasonlóan nyilatkozott - írja a Russia Today.

A hajtóvadászat napjai

Hétfőn a bostoni maraton célvonalánál elkövetett két robbantásban hárman meghaltak, 180-an megsebesültek. 60 sérült még mindig kórházban van, több mint tíz állapota súlyos. A feltételezett gyanúsítottak fényképeit csütörtök este tette közzé az FBI, miután térfigyelő kamerák és az egyik - mindkét lábát elvesztő - áldozat segítségével azonosították a két gyanúsítottat.

A két férfi ellen csütörtök este indult meg a hajtóvadászat . Ekkor robbant ki ugyanis lövöldözés a Massachusetts Institute of Technology (MIT) egyetemi kampuszán, melynek során egy rendőrrel járőrkocsijában végeztek. Csak később derült ki, hogy az ismeretlen okból lezajlott harc a robbantókhoz köthető; a merénylők fegyverrel elraboltak egy autót, amit egy darabig a túszul ejtett tulajdonos vezetett, de őt később kirakták egy benzinkútnál.

Ekkorra már óriási erők üldözték a Mercedes SUV-ot, az akciófilmbe illő üldözésben a két menkülő robbanószerkezeteket dobott a rendőrökre. Boston Watertown nevű kerületében, az egyik kereszteződésnél végül sikerült megállítani a furgont. Lövöldözés tört ki, amiben az egyik rendőrt súlyosan megsebesítették, de a rendőrök az egyik feltételezett merénylővel – akit közben a csecsen származású, de amerikai állampolgár Tamerlan Carnajevként sikerült azonosítani – is végeztek.

Tamerlan öccsének, a 19 éves Dzsokar Carnajevnek azonban sikerült megszabadulnia üldözőitől, a nyomában a rendőri erők házról házra fésülték át Watertownt. Egész Bostonban leállították a tömegközlekedést és a taxiforgalmat, és az ottani magyarok szerint még a boltokban is állig felfegyverzett rendőrök álltak.

A hatóságok arra kérték az embereket, hogy senkinek se nyissanak ajtót, kivéve a rendőröknek, a buszokon figyelmeztették az utasokat, hogy figyeljék egymást. Az internet segítségével percenként frissültek a hatóság által kibocsátott információk, és az egész világ élőben követte a hajszát.

Csapatkapitányból terrorista

Közben az amerikai és oroszországi információkból egyre több dolog derült ki a feltételezett elkövetőkről. A Carnajev-testvérek csecsen származásúak, Kirgizisztánban nőttek fel, de 2001 körülig a Csecsenföld melletti Dagesztán fővárosában, Mahacskalában éltek. Az élettörténet körüli zavart növeli, hogy Avij Karimov csecsenföldi kormányszóvivő az Interfax hírügynökségnek azt mondta, hogy tudomásuk szerint a család a jelentős csecsen kisebbséggel rendelkező Kazahsztánban is élt egy darabig.

Ezután költöztek anyjukkal, Zibekdat Carnejevával az Egyesült Államokba, de apjuk még mindig Mahacskalában él. Anzor Carnajev szerint Dzsokar egy "igazi angyal", de ezt lehet, hogy nem csak az apai elfogultság mondatta vele, mert hasonlóképpen emlékeztek vissza rá egykori iskolatársai a Massachusetts állambeli Cambridge Rindge and Latin School-ból. Dzsokar kiemelkedő tehetségű birkózó volt, aki teljesítménye, szorgalma és társaival való kapcsolata miatt két éven keresztül töltötte be az USA-ban igen nagy presztízzsel bíró csapatkapitányi pozíciót.

Bátyjáról, Tamerlan Carnajevről a neten villámgyorsan elterjedt, hogy Johannes Hirn fotóművész korábban már készített róla egy képriportot (amelyet azóta töröltek a netről). Ebben az akkor már öt éve az USA-ban élő csecsen származású fiú azt mondta: „Egyetlen amerikai barátom sincs, egyszerűen nem értem őket".

Szemfüles netezők megtalálták Tamerlan Carajev amazon.com accountját is, melynek kívánságlistáján három irathamisítási trükkökről szóló kézikönyv, egy, a csecsen függetlenségi harcokról szóló írás, illetve a szervezett bűnözésről szóló munka is volt. Youtube-fiókjában és orosz nyelvű közösségi profiljában is több dolog utal arra, hogy vonzódott a szélsőséges iszlám eszmékhez.

Tamerlan Carnajev versenyszerűen bokszolt, de emellett ő is kiváló birkózó volt. Ugyanakkor állítása szerint nem a sport, hanem az iszlám miatt hagyott fel az ivással és a dohányzással, és emiatt sem vette le soha a pólóját az edzésen.

Rovatok