Index Vakbarát Hírportál

Terroristákkal is lehettek kapcsolatai a Carnajev-fivéreknek

2013. április 22., hétfő 20:31

Feltűnően kimerültnek látta a környezete Dzsohart, a Carnajev-testvérpár fiatalabb tagját a robbanószerkezetek elhelyezése után. Bátyja, Tamerlan lehet hogy szélsőséges iszlamistákkal is találkozott tavaly Dagesztánban.

Hallgatótársai meséltek Dzsohar Carnajevről, a bostoni robbantásos merénylettel vádolt testvérpár fiatalabb tagjáról a CNN-nek. A tizenkilenc éves fiú több barátjával is beszélt nem sokkal azután, hogy robbanóanyagokat helyezett el a bostoni maraton útvonala mentén.

„Igen, tragédiák a világ bármely pontján megeshetnek. Nagy kár” – mondta egyiküknek a massachusettsi egyetem egyik tornatermében. A tanuló azt is elárulta a hírcsatornának, hogy leszámítva a feltűnő fáradtságát, úgy tűnt, hogy Dzsohar jól volt. Egy másik iskolatárs is hasonló magatartásformára lett figyelmes a merénylő kapcsán.

Akárcsak a szülők, egy másik barát is földre szállt angyalként jellemezte a fiatalabbik Carnajev-fiút. „Egy teljesen normális srác, aki eljárogatott bulizni, és olykor rá is gyújtott, ha érted mire gondolok. Ugyanúgy amerikai volt, ahogy én is, elvégre itt született, és nevelkedett” – mondta a CNN-nek.

A fiatal elkövető egykori birkózóedzője szerint sem a jellemében, sem a viselkedésében nem volt semmi, ami arra utalt volna, hogy képes lenne egy merényletre. „Hálaadás környékén futottunk össze az utcán, és amikor megkérdeztem, hogy birkózik-e még, azt felelte, hogy bele kellett magát temetnie a tanulmányaiba” – emlékezett vissza a férfi.

A jelenlegi információk szerint Dzsohar még mindig nincs ébren. Őrizetbe vétele során a torkán sebesült meg, ami miatt írásban válaszol majd a nyomozó szervek kérdéseire. A tizenkilenc éves fiú bátyja, Tamerlan a pénteki hajtóvadászat során halt meg. A nyomozók arra gyanakszanak, hogy a huszonhat éves férfi esetleg kapcsolatban állhatott Abu Dujana iszlám militarista vezetővel, akivel tavaly decemberben az orosz biztonsági erők végeztek egy kegyetlen tűzharc során.

Az idősebb Carnajev-fiú tavaly hat hónapot töltött Dagesztán fővárosában, Mahacskalában, ahol nemcsak a testvérpár apja lakott, hanem Abu Dujana is, akinek szoros kötődése volt a régió szeparatista mozgalmaihoz, köztük a csecsen terrorista csoportosulásokhoz is. Tamerlan állítólag többször is megosztotta a Gadzhimurad Dolgatov néven is ismert férfi YouTube-ra feltöltött online beszédjeit. A nyomozók egyelőre még semmilyen közvetlen kapcsolatot nem találtak Carnajev és Dolgatov között. Az is elképzelhető, hogy Tamerlan egyetlen terroristával sem találkozott a dagesztáni látogatása során. A Daily Mail információi szerint viszont néhány alkalommal találkozott egy helyi, földalatti iszalmista mozgalom egyik alacsony státuszú figurájával. Annyi azonban bizonyosnak látszik, hogy a néhai Tamerlan ismerte Abu Dujana mozgalmát, és valószínűleg szimpatizált is azzal.

Rovatok