Index Vakbarát Hírportál

A koreai magyarok nem félnek a háborútól

2013. április 25., csütörtök 16:52

Az itthon élő magyarok jobban tartanak a háborútól, mint a szöuliak – derül ki Koreában élő magyarokhoz intézett körkérdésünkből. A legjobban a Koreában tanuló külföldiek szülei félnek.

Diána szerint például, aki egy szöuli nemzetközi go-iskolát vezet, minden helyi lakos meg van győződve, hogy Észak-Korea csak ijesztget. Mivel a támadás megindítása egyet jelentene az öngyilkossággal, ő nem tart attól, hogy a helyzet a végsőkig fajul, inkább az okoz neki gondot, hogy hogyan nyugtassa meg a go-iskola külföldi növendékeinek szüleit. Az ő életében a legnagyobb változás az elmúlt hetekben az, hogy sokszoros az emailforgalom közte és a diákok családjai között.

Miklós, aki a Sungkyunkwan Egyetem adjunktusa, szintén nem tartja reálisnak a háborút, de elmesélte, hogy néha azért aggódik, mert európaiként nincs hozzászokva ehhez a retorikához. Az ő életében semmilyen változást nem hozott egyébként az elmúlt hetek feszült politikai helyzete, sőt, a környezetében a koreaiak nem is nagyon beszélnek a kérdésről.

Miklósnak egyébként az a benyomása, hogy a médiából sokan csak a kérdés felszínét ismerik meg, a háttérben meghúzódó igazi érdekkülönbségeket kevesen látják át. Szerinte ugyanakkor Észak-Korea már annyiszor kiáltott farkast, hogy egyszerűen nem veszik komolyan a déliek. Ő egyébként friss PhD-val érkezett Koreába, hogy nemzetközi kutatási tapasztalatot szerezzen. A koreaiakat barátságosnak, kíváncsinak és rendkívül tekintélytisztelőnek látja. Az egyetemi viszonyokat jónak tartja, a koreai nemzetet összetartónak és meglepően nyitottnak.

A szöuli magyar követség friss hírei a Gyeongju turisztikai vásár magyar bor-standjáról és a Szalai Gypsy Band és Balázs János vendégfellépéseiről szólnak. A konzuli információk között találunk leírást Korea biztonságosságáról, mely szerint az ország biztonsági besorolása az északi retorika ellenére nem változott, a legnagyobb veszélyt a nyári tájfunok jelentik az utazást tervezők számára. A dokumentum szerint a fokozott feszültség ellenére nem áll fenn olyan veszélyhelyzet, amely indokolná a koreai utazások elhalasztását vagy az ország azonnali elhagyását.

Rovatok