Index Vakbarát Hírportál

Slotát ennél jobban nem alázhatták volna meg

2013. április 25., csütörtök 11:42

Véget ért egy korszak, miután kizárták a Szlovák Nemzeti Pártból (SNS) Ján Slotát, az SNS egykori elnökét, későbbi tiszteletbeli elnökét. Ezzel várhatóan a párt és Vladimír Mečiar bukása után egy újabb magyarellenes kirohanásairól is ismert politikus politikai jövője pecsételődhetett meg.

Fokozatosan szorultak ki

A 2012-es parlamenti választások óta viszonylag láthatatlan lett a Szlovák Nemzeti Párt, mondta Ravasz Ábel politológus, a Publicus Slovensko vezető elemzője.

Az SNS 2006-ban még 12 százalékot ért el, és megkerülhetetlen erőként bekerült Robert Fico akkori kormányába is. Azonban a Smer nemcsak Vladimír Meciar HZDS pártjától, hanem Slotáéktól is szedett el szavazókat a koalíciós kormányzás alatt, ezért az SNS 2010-ben már éppen csak átcsúszott a parlamenti küszöb felett.

Bejutásuknak így is szerepe lehetett a Radičová-kormány bukásában, mivel nélkülük több mandátuma lett volna a négytagú jobboldali kormánykoalíció pártjainak. Ugyanakkor nem sokat tudtak felmutatni abban a másfél évben, ezért a tavalyi előrehozott parlamenti választásokon már 4,5 százalékkal kiszorultak a törvényhozásból.

Már akkor többen úgy vélték, hogy a pártelnök elfáradt, Slotát már nem veszik komolyan, ezért megújulásra van szükség. Ennek ellenére levezényelt váltásnak tűnt, amikor egyfajta kijelölt utódként ősszel Andrej Danko vette át a pártelnöki tisztséget Slotától, aki tiszteletbeli elnök maradt. Ugyanakkor a belső feszültségre utalt, hogy Slota végül nem kapott vétójogot, vagyis azóta csak formális tisztséget töltött be.

Két autó és két számítógép

Az SNS a váltás ellenére sem tudta "tematizálni" a közéletet, szemben az új nacionalista vonalat képviselő fiatalokkal, például a krasznahorkaváraljai ügyet is saját céljaira használó, és ott egy illegális romatelep ledózerolását ígérő Marian Kotleba Mi Szlovákiánkért Néppártjával, ami látványos akciókkal ácsingózik a parlamentbe.

Az elmúlt hónapokban végleg megromlott a viszony az SNS jelenlegi vezetői és Slota között. Azzal támadták a tiszteletbeli elnököt, hogy nem kezelte gazdaságosan a párt vagyonát, és hűtlen kezelés miatt még márciusban eljárást indítottak ellene. „Egy 142 éves pártnak nem lehet két autó és két számítógép minden vagyona" – mondta Danko.

Slota még megpróbálkozott egy utolsó nagy comebackkel, azt ígérte, hogy politikai jogkörökért cserébe segít pénzt szerezni, azonban így sem kerülhette el a szerdai kizárást. „Ez a fajta kizárás a legsúlyosabb, amivel sújthatták" – mondta Ravasz, az SNS alapszabálya szerint ugyanis megrovással, vagy a tisztségéből való leváltással is rendezhették volna a konfliktust.

Parlamenti küszöb alatt

Ezzel feltehetően az SNS és Slota sorsa is megpecsételődött. Slota egyszer már alapított új pártot, de akkor fiatalabb is volt, és más volt a politikai helyzet, ezért Ravasz szerint várhatóan végleg eltűnik a süllyesztőben.

Slota támogatottsága viszont túlságosan is magas az SNS hagyományos tagsága és szavazói között, nincs rajta kívül hasonlóan népszerű alakjuk. Az SNS-nek 4-4,5 százalékos eredményeket mérnek a közvélemény-kutatásokban, közel vannak a küszöbhöz még mindig, de az átugrásához újabb támogatókra lenne szükségük.

Az új szélsőjobboldal ennek ellenére még nem tudott felnőni az elemzők várakozásaihoz, és továbbra is a 2 százalék alatt mozog. Ravasz Ábel szerint akkor tudnának igazán teret nyerni, ha 3 százalék fölé emelkedne a támogatottságuk.

Fico is be tudja dobni magát

Slota hangos magyarellenességéről volt ismert, azonban egy ideje már éles váltás következett be a szélsőjobboldalon, és a romaellenesség került előtérbe. Erre azonban nemcsak a hagyományos szélsőjobboldali pártok, hanem még a Smer is rájátszott már: Robert Fico kisebbségellenes beszéde is elsősorban a romák ellen szólt, még ha a többi kisebbség, köztük a magyarok is okkal vehették magukra.

A Smernek sem mindegy, hogy bejut-e esetleg az SNS vagy valamelyik másik éledező, új nacionalista párt a következő választásokon a parlamentbe. Ebben az esetben könnyen királycsinálók lehetnek, a széttöredezett jobboldalnak legalábbis nehezen lehetne meg nélkülük a többségük.

A Smer támogatottsága ezzel szemben nagyon erősnek tűnik, ráadásul Fico már az említett beszédével is bizonyította, hogy a mérsékelt stílustól adott esetben vissza tud térni a szélsőjobboldali szavazóknak szóló retorikájához. De nem csak ő tud ilyesmit: a Smer-kormányon belül például Marek Maďarič kulturális miniszter is egyértelműen a nacionalista vonalat képviseli.

Rovatok