Index Vakbarát Hírportál

A Féreg szabadítja ki Kim Dzsongun foglyát?

2013. május 8., szerda 00:03

Ahogy arról a múlt héten beszámoltunk, „kormányellenes tevékenységért” tizenöt év kényszermunkára ítéltek Észak-Koreában egy amerikai turistát - Kenneth Bae bűne az volt, hogy novemberben lefotózott néhány éhező gyermekeket. Az egyébként koreai származású, de amerikai állampolgár férfi érdekében az Egyesült Államok Külügyminisztériumától a Google-elnök Eric Schmidt-ig már rengetegen lobbiztak, de most sorompóba állt a Dennis Rodman is. Az NBA egykori lepattanókirálya Twitter-oldalán kérte Kim Dzsong Un-t, hogy tegyen egy baráti szívességet, és engedje el Bae-t – számol be a The Hill washingtoni lap.

Korábban Jimmy Carter-nek vagy Bill Clinton-nak is sikerült személyes közbenjárásával elérni egy-két, a hisztérikus rezsim által ötletszerűen elítélt amerikai szabadonbocsátását, de a játékosként a „Féreg” becenévvel büszkélkedő Rodman lobbiereje talán még náluk is nagyobb. Kim Dzsong Un ugyanis óriási kosárlabda-rajongó, és míg az Egyesült Államok egyetlen hivatalos képviselőjének sem sikerült eddig kicsikarnia tőle egy találkozót, addig a Harlem Globetrotters bemutatócsapatával turnézó Rodmant márciusi látogatásakor a tenyerén hordozta.

Rodman apolitikus vonalról tett kísérletet az ellenséges viszonyban lévő amerikai elnök és az észak-koreai első titkár összehozására: közös kosárlabda-rajongásukra apellált. De a hetvenes évek elejének amerikai-kínai "pingpong-diplomáciájának" mintájára „kosárdiplomáciának” nevezett törekvés – ami talán inkább egy geg volt, mintsem komoly erőfeszítés – végül zátonyra futott. Kim ugyanis áprilisban hirtelen úgy érezte, megint izmoznia kell egy kicsit a világ előtt.

De ki tudja, lehet, hogy a baráti viszony a Féreg és a szerinte csak „szeretetre vágyó” Kim között túlélte a rakétafenyegetést. És miközben Obama meg Pak Kunhje dél-koreai elnök „tűrhetetlen provokáció”-ról dörögnek, közben Rodman egy dedikált labdáért cserébe eléri szegény Kenneth Bae szabadonbocsátását.

Rovatok