Index Vakbarát Hírportál

A brit alsóház elfogadta a melegházasságot

2013. május 21., kedd 21:32

A brit alsóház elfogadta a melegházasságról szóló törtvénymódosítást, mely akkor válik törvénnyé, ha a Lordok Háza is elfogadja. David Cameron saját konzervatív párttársait megosztotta azzal, hogy kiállt a törvényjavaslat mellett, melyet a Munkáspárt és a Liberális Demokraták is támogattak.

A szavazáson 366 képviselő szavazott a törvényjavaslat mellett, 161-en ellene. David Cameron elmondta: reméli, jövő nyáron már megköttetnek az első melegházasságok. Ugyanakkor elemzők szerint konzervatív párttársai közül sokakat eltávolít magától azzal, hogy kiáll a melegjogok mellett, Lord Feldman, a konzervatív párt társelnöke például állítólag forgószemű agyalágyultaknak nevezte a melegjogi aktivistákat.

Maria Miller kultuszminiszter szerint viszont a melegházasság olyan egyenlőségi kérdés, ami mellett minden képviselőnek kötelező kiállnia.

A BBC összeállítása szerint Európában Izlandon, Norvégiában, Svédországban, DáiábanBelgiumban, Hollandiában, Franciaországban, Spanyolországban és Portugáliában házasodhatnak össze a melegek. Európán kívül Új-Zélandon, Dél-Afrikában, Kanadában, Uruguayban, Argentínában és Brazíliában van melegházasság, illetve az USA és Mexikó egyes államaiban.

Rovatok