Index Vakbarát Hírportál

Két iskola nem volt tornádóbiztos Moore-ban

2013. május 22., szerda 11:35

A biztonsági helyiségek hiánya miatt halhatott meg sok gyerek a tornádóban elpusztult iskolákban – írja a Huffington Post. Nem volt biztonsági helyiség abban a két általános iskolában, melyeket lerombolt a hétfői tornádó Moore-ban. Az oklahomai kisváros korábban megerősített két másik iskolájában nem történt komoly sérülés.

A két összeomló iskolaépületben legalább huszonnégyen meghaltak, az áldozatok között volt kilenc gyerek is. „Lelkiismeretlenség, hogy nincs olyan hely, ahol a szülők biztonságban tudhatnák gyermekeiket a nap közben” - mondta Joe Dorman. Az oklahomai tisztviselő kedden benyújtott egy 500 millió dolláros extracsomagról szóló törvényjavaslatot további iskolai biztonsági helyiségek építésére.

A kilencvenes évek óta a szakértők a FEMA (a szövetségi katasztrófavédelmi ügynökség) által ajánlott biztonsági előírások szélesebb alkalmazását javasolják. Az ezek alapján épült házak és helyiségek elvileg az extrém erejű 400 km/órás szelet is kibírják. Ezek a menedékek különösen fontosak a könnyűszerkezetes épületekben és az olyan oktatási és egészségügyi intézményekben, ahol egyszerre több százan tartózkodhatnak.

A '99-es tornádók után 10 000 új biztonsági helyiséget létesítettek Oklahomában szövetségi pénzből, de ennél jóval többre lenne igény. Néhány iskola a tornatermét, mások belső helyiségeiket erősítették meg az elmúlt években a szigorúbb biztonsági előírások szerint. A biztonsági helyiségekre vonatkozó előírások iskolakörzetenként változnak, azokat állami szinten nem szabályozzák.

Jelenleg a FEMA biztosít a katasztrófa sújtotta államoknak anyagi forrásokat a kockázatcsökkentésre, de az összegek korlátozottak és az épületek fenntartóinak kell állniuk a költségek negyedét. Most többen kötelező erejű állami szabályozást és teljesebb központi finanszírozást szeretnének. Ennek keresztülvitele nem ígérkezik egyszerűnek: az amerikai középnyugaton a földhasználati és ingatlanokra vonatkozó rendeleteket hajlamosak túlszabályozásnak tekinteni.

„Elismerem, hogy egy adott helyszínen viszonylag kicsi a valószínűsége egy tornádónak.” - mondta Ernst Kiesling, a National Storm Shelter Association vezetője. „De ez nem túl megnyugtató, amikor megszólalnak a szirénák.”

Rovatok