Index Vakbarát Hírportál

Ricint küldtek a New York-i polgármesternek

2013. május 30., csütörtök 01:08 | aznap frissítve

Az első laboratóriumi vizsgálatok szerint ricint tartalmazó levelet kapott Michael Bloomberg, New York polgármestere és Mark Glaze, a Polgármesterek az Illegális Fegyverek Ellen elnevezésű csoport igazgatója - közölte szerdán a New York-i rendőrség.

Mi a ricin?

A ricin a ricinus magjából kivont, rendkívül mérgező fehérje, amely a biológiai fegyverek egyik hagyományos hatóanyaga. Már nagyon kis mennyiségben halált okoz. A méreg olyan erős, hogy 500 mikrogrammja is megölhet egy embert, ha belélegzi vagy bekerül a vérébe. A szernek nincsen ismert ellenanyaga.

A Bloombergnek küldött fenyegető névtelen levél utalást tett a polgármesternek a fegyvertartás megszigorítása érdekében vállalt szerepére. A még pénteken megtalált levelekkel kapcsolatba kerülő polgári alkalmazottakon nem mutatták ki a ricinmérgezés tüneteit. A küldeményt megvizsgáló rendőrök orvosi megfigyelés alatt állnak.

Április közepén Obamának, Roger Wicker republikánus szenátornak és egy mississippi bírónak küldtek ricint tartalmazó leveleket. A 45 éves Paul Kevin Curtis által feladott küldeményeket még azelőtt elfogták, hogy azok a címzettek kezébe kerültek volna. A férfit elfogták, majd egy héttel később óvadék ellenében szabadlábra helyezték, feltehetően azért, mert három éve mániás depresszió miatt gyógyszeresen kezelik.

A fegyvertartási törvény szigorítása áprilisban nem kapta meg az elfogadásához szükséges, minősített többségű támogatást az amerikai szenátusban. De Barack Obama elnök bejelentette, hogy a kormány nem adja fel a fegyveres erőszak elleni harcot, ha azt az amerikaiak sem adják fel. A közvélemény-kutatások szerint az amerikaiak 90 százaléka támogatná a bűnözők és az elmebetegek kizárását a fegyvertulajdonosok köréből.

Rovatok