Index Vakbarát Hírportál

Ki kellene adni Kadhafi fiát

2013. május 31., péntek 18:42

Líbia és a Nemzetközi Büntetőbíróság is magának követeli a jogot, hogy a Kadhafi fia elleni pert lefolytathassa. A líbiai hatóságok nem kívánják kiadni a Szeif al-Iszlám Kadhafit a hágai testületnek, pedig ez a Nemzetközi Büntetőbíróság pénteki döntése értelmében kötelező lenne, írja a BBC.

A Nemzetközi Büntetőbíróság emberiesség elleni bűncselekmények elkövetésének vádjával 2011 májusában adott ki letartóztatási parancsot Kadhafi fia ellen, ezt Líbia megtámadta és magának követeli a jogot, hogy eljárjon a férfi ellen. Szeif al-Iszlámot jelenleg Líbiában tartják fogva.

A bíróság álláspontja szerint lehetetlen az észak-afrikai arab országban független és részrehajlás nélküli eljárást lefolytatni a vádlott ellen, de elismeri az ország erőfeszítéseit, amelyeket a bírói rendszer helyreállítása érdekében tett. A döntés ellen Líbia fellebbezést nyújthat be.

A bíróság és Líbia kapcsolata korábban sem volt teljesen felhőtlen. A bíróság néhány munkatársa járt Líbiában, hogy találkozzon Szeif az-Iszlámmal, de a líbiai hatóságok a találkozó után azonnal őrizetbe vették a delegáció négy tagját. Köztük volt a Kadhafi-fiú védelmére az ICC által kirendelt Melinda Taylor ausztrál ügyvédet is, és csak több heti fogva tartás után engedték szabadon őket. A líbiai hatóságok azzal vádolták Taylort, hogy tollba rejtett kamerát csempészett be, és olyan dokumentumokat próbált átadni Szeif al-Iszlám Kadhafinak, amelyek árthatnak a líbiai nemzetbiztonságnak, illetve külföldön élő líbiaiaknak.

A Nemzetközi Büntetőbíróság és a líbiai kormány komoly jogi vitát folytat arról, hogy hol állítsák bíróság elé Kadhafi fiát. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa 2011 novemberi határozatában felhatalmazta a Nemzetközi Büntetőbíróságot, hogy járjon el a líbiai forradalommal kapcsolatos ügyekben. A líbiai kormány azonban elutasítja az ICC joghatóságát, mert az ország nem részese a testület statútumának.

Rovatok