Index Vakbarát Hírportál

A bolgár államfő nem bízik a kormányban

2013. június 17., hétfő 14:55

Roszen Plevneliev bolgár államfő hétfőn a parlamenti pártoknak azt javasolta, hogy június 20-án, a nemzetbiztonsági konzultatív tanács keretében együttesen vitassák meg a politikai válság megoldásának tervét. Plevneliev hangoztatta, „megcsappant a bizalma a kormány iránt, de ez nem azt jelenti, hogy alkotmányos jogköre keretében nem kész együttműködni vele”.

Az elnök kezdeményezte egyben, hogy az ülésen a nemzetbiztonság reformjának terve mellett ejtsenek szót azokról a szükséges intézkedésekről, amelyek kivezetnék az országot a politikai válságból.

Vasárnap országszerte többezres kormányellenes tüntetések voltak. A fővárosban, Szófiában a tömeg a kormány lemondását, az államirányítás modelljének és a választás rendjének megváltoztatását követelte.

Bulgáriában a múlt pénteken kezdődtek a tiltakozások, amikor kiderült, hogy Deljan Peevszki médiamogul került a bolgár nemzetbiztonsági ügynökség (DANSZ) élére. A tiltakozások hatására a kinevezése után egy nappal le is mondott a posztról a vitatott személyiségű Peevszki.

A tüntetők a miniszterelnök lemondását is követelték, amit Plamen Oresarszki írásbeli állásfoglalásban utasított vissza. Úgy fogalmazott, hogy a lemondás ugyan könnyű személyi megoldás lehetne, de végtelenül felelőtlen is az újabb destabilizáció veszélye miatt, szerinte Bulgária eurómilliárdokat veszíthetne az EU támogatási alapjaiból.

Rovatok