Index Vakbarát Hírportál

A magyar választók ellen tör Viviane Reding?

2013. június 24., hétfő 07:44 | aznap frissítve

Az árvíz levonulása és a rendes parlamenti ülésszak vége ahelyett, hogy az ilyenkor szokásos politikai uborkaszezont hozta volna el, egy első – második, harmadik – hallásra eléggé hajmeresztő összeesküvés-elméletet dobott a felszínre. Az ügy valódi érdekességét az adja, hogy noha semmiféle kézzelfogható bizonyíték nincsen rá, kormánypárti szereplők azt mégis a lehető legkomolyabban veszik.

Surján László fideszes EP-képviselő az Európai Unió legnagyobb botrányát emlegeti, Martonyi János külügyminiszter „nagyon súlyos helyzetről” beszél, Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője pedig Bajnai Gordont és bizonyos, állítólag Amerikából pénzelt civil szervezeteket akar az ügyben feljelenteni. Titkos összeesküvés a Bilderberg-csoportban Magyarország ellen, a 2014-es választások legitimitásának megkérdőjelezése, az Orbán-kormány külföldről történő lejáratása, Bajnai Gordon bábként mozgatása – megpróbáltunk utánajárni, mi állhat a Magyar Nemzetből elinduló történet mögött.

A névtelen olasz

Viviane Reding uniós biztos és a Fidesz immár komoly múltra visszatekintő csatározása a héten egy elég váratlan fordulatot vett. Múlt kedden Lovas István, a Magyar Nemzet brüsszeli tudósítója cikkében arról írt, hogy a június 6. és 9. között Nagy-Britanniában megrendezett zártkörű Bilderberg-konferencián részt vevő Viviane Reding, az Európai Bizottság alelnöke

egyebek mellett arról biztosította az egybegyűlteket, hogy mindent megtesz a jövő évi országos választások eredménye legitimitásának gyengítése érdekében arra hivatkozva, hogy a szavazók a fülkékben sem merték kifejezni akaratukat.

Lovas cikke szerint az uniós biztosmár tartott erről előzetes megbeszéléseket néhány olyan magyarországi, nem kormányzati szervezet képviselőivel, amelyek anyagi támogatásuk legnagyobb részét az Egyesült Államokból kapják″, sőt állítólag Bajnai Gordonnak is szerepet szán tervében, mégpedig „a társadalmat eluraló „félelem” tudatosításában és alátámasztásában.″

Vagyis egy névtelen forrás beszél egy nagyon bizalmas összejövetelen elhangzottakról, melyből egy nagyszabású összeesküvés bontakozik ki – az ilyen történetek azok, melyeket senki nem vesz komolyan. A Magyarországot irányító kormánypártok látszólag mégis megtették.

Bilderberg 2013

A csoport a világ hozzávetőleg 130 nagyon befolyásos emberét tömöríti, a politika, a gazdaság és a média világából. Tagságot csak meghívással lehet szerezni. Évente egyszer találkoznak Európa valamelyik luxus-szállodájában, illetve minden negyedik évben Észak-Amerikában. Idén az ötcsillagos, 227 luxuslakosztállyal és 120 hektáros kerttel rendelkező watfordi The Grove hotel rendezte június 6-ától három napon át a Bilderberg-csoport éves összejövetelét.

Lovas Istvánról, a cikk szerzőjéről ráadásul legalább három dolog köztudott. Egyrészt pártpolitikai elkötelezettsége – egy időben Orbán Viktor még a tanácsait is kikérte –, másrészt a mainstream európai és magyar politikán túli jelenségek iránti fogékonysága, harmadrészt az olykor kissé sajátos forráskezelése (2004-ben például jogerősen pert vesztett Bolgár György ellen, miután egy internetes fórumon publikált vádat, miszerint Bolgár György III/III-as ügynök volt, Lovas a Magyar Demokrata című hetilapban megírt, amiért a Fővárosi Bíróság ítélete szerint 126 ezer forintot kellett fizetnie rágalmazásért). Az újságíró a Fidesz-közeli média fogyasztói körében komoly tekintélynek számít.

Az igen kézenfekvő gyanút, hogy valójában semmi másról nincsen szó, mint egy, a kormánypárt legszűkebb törzsközönségét célzó kitalált történetről, csak növeli az a mód, ahogyan a Fidesz-közeli sajtó elkezdte habosítani a történetet. Először is, a Magyar Nemzet brüsszeli tudósítója még csak azt állítja, hogy „az Európai Bizottság egyik névtelenséget kérő olasz tisztségviselője” mondta el neki a történetet. Később a Magyar Nemzettel egy médiacsoportba tartozó Lánchíd Rádió már többes számban, „brüsszeli forrásokként” emlegeti ezt az egy szem névtelen olasz tisztségviselőt, hogy aztán a Magyar Hírlap már az egyetlen Magyar Nemzet-értesülést is megtöbbszörözze és „sajtóértesülésekre” hivatkozva tálalja a sztorit.

Mégsem jelentik fel Bajnait

Hogy az egész történet csak a kirakatnak szól, akkor lett még gyanúsabb, amikor a harcias politikusi kijelentésekről is kiderült, hogy gyakorlatilag nincs mögöttük semmi.

Miután Harrach Péter a Lovas-cikk nyomán egy interjúban kijelentette, hogy feljelentést tesznek Bajnai Gordon ellen, a KDNP-nek feltettük kérdéseinket, hogy azt mégis mire, milyen bizonyítékokra alapozzák.

Pálffy István, a KDNP szóvivője azt állítja, a forrás ellenőrzése a Fidesz-KDNP részéről megtörtént: „A forrás, melynek ebben a pillanatban hitelt adunk, létezik és vállalja, névvel mondja.″ „Lovas István a dolgát teszi, egy forrás mondandóját közvetítette” – ezt Pálffy már arra a kérdésünkre válaszolta, hogy Lovason keresztül jutottak-e el az olasz informátorhoz. Pálffy először azt mondta, nem Lovason keresztül jutottak el, majd azzal finomította, hogy „nem állítjuk, hogy a kettő között nincs áttét″.

A két állítás nem feltétlenül mond ellent egymásnak – például akkor, ha az informátorhoz nem a Fidesz-KDNP jutott el Lovason keresztül, hanem fordítva.

Bajnai sosem találkozott Redinggel

Megkerestük az Együtt-PM szövetséget is az ügyben, akik a következő közleménnyel reagáltak:

Azzal, hogy Viviane Reding mára egyértelműen cáfolta ezt azt elképesztő összeesküvést összedőlt a rezsim egy újabb hazugsága, nem mintha ez megakadályozná őket abban, hogy tovább terjesszék. Az igazság ugyanis nem érdekli őket, csak az, hogy besározzák a politikai ellenfelet: az elmúlt napok Bilderberg-hazugsága is csak a Bajnai Gordon elleni lejárató kampány egyik eleme volt.

A valóság ugyanis az, hogy Bajnai Gordon soha nem találkozott Reding biztos asszonnyal, Bajnai Gordon soha nem vett részt a Bilderberg-konferencián és soha nem tárgyalt ezzel a szervezettel.

Harrach Péter tegnapi sajtótájékoztatója már önmagában is elegendő a személyiségi jogi perhez, ha azonban valóban odáig fokozza a rágalmakat, hogy feljelentést is tesz Bajnai Gordon ellen, elköveti a hamis vád bűncselekményét, amelyért bíróság előtt kell felelnie.

A Magyar Nemzethez már eljuttattuk a helyreigazítási igényünket a fent említett cikkel összefüggésben. Ennek elmaradása esetén jogi útra tereljük az ügyet.

Ha van Magyarország ellen összeesküvés, annak kitervelője és haszonélvezője az Orbán-Simicska csoport. A képtelen rágalmak csak elterelő hadműveletek, amelyekkel a trafikmutyiról, a földrablásról és más közpénz-elnyúlásokról akarják elterelni a figyelmet. Nem fogjuk hagyni.

Kérdésünkre, hogy amennyiben – ezt Harrach Péter jelentette ki a HírTV-n – Viviane Reding az, aki „megsértette Magyarországot”, akkor miért Bajnai Gordon ellen tesznek feljelentést, Pálffy kissé meglepően azt válaszolta, hogy a híradásokkal szemben nem Bajnai ellen kezdeményeznek eljárást, sőt, egyelőre semmilyen feljelentést nem tesznek. „Azt nem mondtam, hogy Bajnai Gordon ellen teszünk feljelentést; várunk, hogy Reding egyértelmű bizonyítékokkal álljon elő″ – mondta Pálffy az Indexnek, hozzátéve, hogy ha „lesz hozzá muníció”, akkor akár európai térben is feljelentést fognak tenni.

A bizonyítékokkal való előállás alatt Pálffy nem mást ért, mint hogy Surján László, a Fidesz-KDNP EP-képviselője az Európai Bizottsághoz egy sürgősségi kérdést adott be az ügyben. Sürgősségi kérdést a Bizottsághoz mint testülethez lehet benyújtani, személyesen az egyes uniós biztosokhoz nem, a válaszadót pedig a Bizottság adminisztrációja jelöli ki. A válaszadó ebben az esetben Pálffy szerint „más aligha lehet, mint Reding biztos asszony, hacsak nem Barroso elnök.” A Fidesz-KDNP ezzel ki akarja kényszeríteni, hátha „mégis előáll a biztos asszony konkrét és egyértelmű cáfolattal, amivel eddig nem állt elő”, és amennyiben ez nem történik meg, csak utána kezdeményez jogi lépéseket.

Érdekes ismeretelméleti kérdés ugyanakkor, hogy amennyiben maga a vád sem konkrét és egyértelmű, hiszen nincsen rá bizonyíték, vajon a cáfolatáról hogyan lehet megítélni, hogy az-e.

A leghalványabb kapcsolatban sem állnak a valósággal

Egy brüsszeli fideszes forrásunk ugyanis Reding reakciójára hívja fel a figyelmet, mint amely szerinte mégis alátámaszthatja a vádakat. Redingnek először Lovas István, majd egy nappal később a Daily Telegraph tudósítója tett fel szóban kérdéseket az ügyben, melyekre az uniós biztos szóvivői mindkét esetben csupán annyit reagáltak, hogy a Bilderberg-konferencián elhangzottak nem nyilvános információk, arról nem beszélhetnek, az újságíróknak pedig azt tanácsolták, hogy a Bilderberg-konferencia szóvivőjét keressék meg ezekkel a kérdésekkel – ilyen szóvivő azonban nem létezik. Forrásunk szerint Redingnek elemi érdeke lett volna azonnal és kategorikusan cáfolni a vádat, ha csak nem attól tartott esetleg, hogy a Lovas által hivatkozott tisztségviselőnek más jellegű információi is vannak.

Reding végül két nap múlva, a LIBE-bizottság csütörtöki ülésén válaszolt érdemben. Először Sógor Csaba RMDSZ-es EP-képviselő tett fel neki kérdést, melyre annyit mondott, hogy azt nem is érti, majd végül Morvai Krisztina (Jobbik) kérdésére azt válaszolta, hogy

azok az idézetek, amelyeket olvasok, hogy állítólag én mit mondtam a Bilderberg-konferencián, a leghalványabb kapcsolatban sem állnak a valósággal.

A Fidesz-KDNP tehát az uniós biztos késlekedő és szerintük nem elég egyértelmű válaszát nem tartja elegendőnek és meggyőzőnek, Surján László ezért nyújtott be egy sürgősségi kérdést. Pálffy István az Indexnek ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy nem a Bilderberg-összejövetelekkel van bajuk:

Van egyeztetés, tárgyalás, kapcsolat a gazdasági világkormányzás multiérdekei és az európai vezetők között, azt viszont nem állítjuk, hogy ez egy összeesküvés, vagy hogy szabadkőművesek, nem állítunk butaságokat.

Pálffy kiemelte, hogy a Bilderberg-összejöveteleken nem állandó tagként, hanem meghívottként több mint féltucatnyi magyar is megfordult már, így Martonyi János, Járai Zsigmond vagy éppen Surányi György. Szerinte a magyar meghívottak nyelvileg és szakmailag is kompetens személyek voltak, és semmi kivetnivalót nem lát abban, ha valaki elmegy ezekre az összejövetelekre és ott kölcsönösen tájékozódik. Probléma azzal van, amit Reding a Magyar Nemzet értesülése szerint ott elmondott – tette hozzá Pálffy.

Valaki el akarja terelni a figyelmet valamiről

Hogy miért éppen most robbant ez az egész ügy és azzal kinek mi a célja, arra különböző forrásokból legalább három feltételezést hallottunk.

A „Bilderberg-ügyet” egyértelműen koholmánynak, kormányzati figyelem-elterelési kísérletnek látók közül a radikálisabbak szerint semmi másról nincsen szó, mint hogy a Fidesz valóban valami hasonlóra készül, mint amivel Reding állítólag meg akarja őket vádolni: a választások manipulálására, sőt elcsalására, a Magyar Nemzetből induló jobboldali sajtókampány pedig a várható bírálatokat igyekszik előre hitelteleníteni. Ez az elmélet ugyanakkor túl azon, hogy nem kicsit szélsőséges, nem magyarázza többek között a botrány időzítését sem.

Egy másik elmélet viszont igen. Ezen elgondolás szerint, melyet többek között Bajnai Gordon környezetéből is hallottunk, valójában a Tavares-jelentés állhat az időzítés mögött: a jelentést az Európai Parlament szakbizottsága szerdán elfogadta, júliusban pedig az EP plenáris ülésén sor kerül a végszavazásra is. Mivel a jelentés súlyos aggályokat fog megfogalmazni Magyarországgal szemben, a Bilderberg-ügy a jobboldali törzsközönségnek lett kitalálva, hogy ráerősítsen az unióellenes érzelmekre és arra a képzetre, hogy az Orbán-kormányt aljas politikai támadások érik Brüsszelből.

Akad egy harmadik, fideszes körökből származó elmélet is, mely természetesen elfogadja Lovas értesülésének hitelességét. Eszerint nem másról van szó, mint hogy pénteken végre pont került a Magyarországgal szembeni túlzottdeficit-eljárásra, miközben az Európai Bizottság által vizsgált három jogi kérdés – a bírói ügyáthelyezések, a politikai kampányhirdetések, valamint a különadók ügye – is hamarosan rendeződni fog, éppen ezért Reding új frontok nyitására kényszerül, ha fenn akarja tartani az uniós nyomást a magyar kormányon. Ennek egyik eszköze – állítja brüsszeli fideszes forrásunk – a Taveres-jelentésben rejlő politikai lehetőségek kiaknázása mellett egy viszonylag új terület bevonása a csatározásokba, ez pedig nem más, mint a választások tisztaságának a megkérdőjelezése.

Erre azért lehet szükség, mert az utóbbi hónapok közvélemény-kutatásaiból mind a hazai, mind az európai szereplők egyértelműen azt a következtetést vonták le, hogy a 2014-es választást a Fidesz-KDNP fogja megnyerni, a magyar kormány ellenfelei pedig ehhez alkalmazkodva kezdik el a választások elcsalásának témáját előtérbe tolni. Brüsszeli fideszes forrásunk utóbbira példaként említi, hogy április elején Göncz Kinga MSZP-s EP-képviselő már arról beszélt, hogy aggályokat vet fel a jövő évi választás, éppen ezért nemzetközi megfigyelők jelenléte szükséges. A LIBE-bizottság szocialista elnöke, López Aguilar be is tett egy olyan módosítót a Tavares-jelentésbe, mely szerint a 2014-es magyar parlamenti választásokon indokolt az EBESZ és más nemzetözi megfigyelők behívása.

Gyenge politikai thriller

Mint minden összeesküvés-elméletnek, a kis magyar Bilderberg-összeesküvésnek is kell, hogy legyen valós alapja, legalább egy nagyon kevés.

Viviane Reding és a Fidesz ellenséges viszonya tény, ahogy az is, hogy az utóbbi időszakban valóban egyre hangsúlyosabb téma lett uniós körökben a magyar választások tisztasága feletti aggodalom. Reding személyes ambíciója, hogy Barroso bizottsági elnök utódja legyen, ahhoz viszont, hogy célját elérje, gesztusokat kell tennie az európai szocialisták felé: az Orbán-kormány bírálata és folyamatos nyomás alatt tartása erre remekül felhasználható. Az is igen valószínű ugyanakkor, hogy a politikai csaták során az uniós biztos olykor kevésbé tiszta eszközökhöz is nyúlt – ilyen volt például annak híresztelése, hogy a Fideszt kizárhatják az Európai Néppártból, sőt hogy maga a Fidesz kiván távozni, hogy aztán az Európai Konzervatívok és Reformerek frakciójához csatlakozzon.

Jelen formájában, az eddig megismertek alapján a kis Bilderberg-összeesküvés ügye nem másnak tűnik, mint egy ellencsapásnak, vagyis egy igen hasonló jellegű sajtókampánynak. Az is nyilvánvalónak látszik, hogy annak fő célpontja Viviane Reding és a kedvezőtlen Tavares-jelentésnek való megágyazás, nem pedig Bajnai Gordon. A Reding-Bajnai kapcsolat talán az egész összeesküvés-elmélet egyik leggyengébb tétele, már csak azért is, mert Redingnek a Fidesszel szemben az európai szocialisták a megbízható szövetségesei, köztük az az MSZP, mely jelenleg kimondottan rivalizál Bajnaiékkal az ellenzék vezetéséért. A Fidesz a belföldnek szóló kampányában azonban egyértelműen negligálja Mesterházyékat és Bajnai Gordonra hegyez ki mindent, így amolyan kötelező elemként muszáj volt rá is szerepet osztani ebben a kétségtelenül színes történetben.

Ha úgy alakul, hogy a Fidesz-KDNP valóban feljelentést tesz az ügyben, ismeretlen tettes ellen fogja azt megtenni – tudtuk meg Pálffy Istvántól. Tekintve, hogy a Bilderberg-összejövetelekről szinte soha semmi nem szivárgott ki, arra pedig nem volt még precedens, hogy a konferenciáról egyenesen egy hangfelvétel kerüljön napvilágra, a Magyar Nemzet állításait valószínűleg semmi nem fogja alátámasztani, és az ismertetlen tettes is ismeretlen fog maradni, nekünk pedig sajnos be kell érnünk ezzel a gyengén összerakott politikai thrillerrel.

Rovatok