Index Vakbarát Hírportál

Lemond a belga király

2013. július 3., szerda 15:42 | aznap frissítve

II. Albert belga király lemond a belga trónról, állítja biztos forrásokra hivatkozva a belga sajtó. A belga minisztertanács délután az uralkodó jelenlétében tartott ülést, ezután az udvar bejelentette, hogy a király rendkívüli rádió- és tv-beszédet tart este hat órától, melyet a négy közszolgálati televíziós csatorna és a rádióállomások élőben közvetítenek. Ezt követően Elio Di Rupo belga miniszterelnök tart beszédet. A sajtó biztosra veszi, hogy a 79 éves államfő bejelenti lemondását a trónról.  000 Par7604589

A két vezető napilap, a Le Soir és a De Standaard azt is tudni véli, hogy az 1993 óta, bátyja, I. Balduin király halála után a trónra lépő államfő július 21-én, a belga nemzeti ünnepen távozik hivatalából.

Lemondásának okairól a király este bizonyára beszélni fog, az előzetes találgatások szerint II. Albert megromlott egészségi állapota miatt már nem képes teljeskörűen ellátni a hivatalával járó teendőket.

II. Albert, aki fiatalabb korában állítólag az európai dinasztiákban szokatlanul kicsapongó életet élt, utóbbi években több komoly műtéten esett át. Szerette a gyors motorokat, balesetei miatt számos törése volt. Mostanában problémái vannak a szívével, sérvműtétje után pedig már csak rövidebb fogadóórákat tudott tartani. Hallása is meggyengült, szemét pedig szürkehályoggal műtötték. 2007-ben combnyaktörést szenvedett, ekkor csípőprotézist kapott.

Egészségi problémái mellett a lehetséges okok között többen megemlítik az uralkodó számára egyre kellemetlenebb családi botrányt is. A belga sajtó szerint a királynak van egy törvénytelen lánya. Delphine Boël képzőművész, a hivatalosan el nem ismert utód a közelmúltban apasági pert indított II. Albert ellen. Kérdés, hogy lemondását követően az egyébként a belga jog felett álló király megjelenik-e a bíróságok előtt.

II. Albert utóda a trónon legidősebb fia, az 53 éves Fülöp herceg lehet. A trónörökös jelenleg Brabant hercege címének birtokosa.

Idén januárban Beatrix holland királynő is lemondott, őt elsőszülött fia, Willem-Alexander herceg váltotta.

Rovatok