Index Vakbarát Hírportál

Egy király lemondásának izgalmas részletei

2013. július 4., csütörtök 13:52

II. Albert belga király lemondásának minden apró részletét tudni véli és csütörtöki számában ismerteti is a második legnagyobb példányszámú francia nyelvű belga napilap, a La Libre Belgique. A lap királyi thrillernek nevezi a szerdának azt a részét, amely azután vette kezdetét, hogy felröppentek a találgatások, hogy a király lemond a trónról, és akkor ért véget, amikor a televízióban és a rádióban II. Albert a következőket mondta:

Korom és egészségi állapotom nem teszi lehetővé, hogy úgy lássam el feladataimat, ahogyan szeretném. Ideje átadnom a fáklyát a következő nemzedéknek. Nyugalommal és bizalommal szeretném tudatni Önökkel, hogy nemzeti ünnepünkön, július 21-én a trónörökös, fiam, Fülöp javára le szeretnék mondani.

A lap ismerteti, hogy szerdán reggel nyolckor egy fekete autó utasa egy olyan, egyetlen gépelt oldalból álló levelet kézbesített a miniszterelnöki hivatalba, amely megváltoztatja Belgium történelmét. A levélből, amelyet a lap teljes terjedelmében közöl, kiderül, hogy a király és a kormányfő beszélt már korábban az uralkodó lemondásáról, és Elio Di Rupo azt kérte, II. Albert ne siesse el a döntést, és minden szempontot mérlegeljen. Ennek dacára, "minden legitim szempont" mérlegelését követően a király tudatja: távozni óhajt az ország éléről.

Di Rupo ezt követően a beszámoló szerint SMS-ben értesítette helyetteseit, hogy a 9 órára meghirdetett kormányülés 13 órakor lesz, a királyi palotában. Az egyesével érkező politikusoknak pedig kora délután csak annyit mondott: a király beszélni akar veletek. És ők ennyiből tudták is, hogy miről. Ezt követően a lap szerint II. Albert a könnyeivel küzdve, remegő hangon, elhomályosult tekintettel közölte velük: nem bírja tovább.

A király elnézést kért, azt mondta, nem gondolta volna, hogy ennyire elérzékenyül - számol be az eseményekről a lap, amely szerint az uralkodó úgy adta elő indokait, mintha családtagok, barátok között lenne. Elmondta, hogy amikor legutóbb az északi-tengeri rákhalászoknál járt, nagyon elfáradt, mindössze 200 métert kellett megtennie gyalog, de ez rettentően kimerítette.

A király a lap szerint gratulált a kormányfőnek és helyetteseinek, azt mondta, büszke rájuk, és hogy már korábban távozni akart az ország éléről - már a kormány hivatalba lépésének másnapján -, de környezete akkor még maradásra tudta bírni, most viszont már nem tudja folytatni az uralkodást.
Ezt követően a lap szerint a miniszterelnök és helyettesei röviden köszönetet mondtak a királynak, barátként hátba veregették és lelket öntöttek belé. A király egyszerre megkönnyebbültnek és szomorúnak is tűnt - állítja az újság.

Rovatok