Index Vakbarát Hírportál

Utcára hívják az iszlamistákat Egyiptomban

2013. július 4., csütörtök 19:40

Országos tüntetésre adott ki felhívást Egyiptomban az iszlamista szervezetek új tömörülése Mohamed Murszi elnök elmozdítása miatt. A magát a törvényességet védelmező nemzeti frontnak nevező tömörülés felszólította az egyiptomi népet, hogy a pénteki ima után vonuljon az utcákra, és tüntessen békésen az általuk katonai puccsnak nevezett hatalomátvétel ellen. „Mondjatok nemet a katonai letartóztatásokra és a katonai puccsra az elutasítás péntekén" – kérte a front.

A felhívást egy kairói külvárosi mecsetben tartott sajtótájékoztatón adták ki. A templomban a múlt hét óta ülősztrájkot tartanak Murszi hívei. A környéket szerdán lezárta a katonaság, de nem lépett fel a tüntetők ellen.

A Murszit támogató Muzulmán Testvériség nem működik együtt „a hatalombitorló hatóságokkal" – tudatta  a szervezet végrehajtó szervének egyik tagja. „Nyugalomra és önmérsékletre szólítjuk fel a tüntetőket. Elutasítjuk a megtorló rendőrállami praktikákat: a gyilkosságokat, őrizetbe vételeket, a médiaszabadság korlátozását és tévécsatornák bezárását" – áll az Abdel-Rahmán al-Barr sejk által az iszlamista szervezet honlapjára feltett közleményben. A szervezet egy másik vezetője, Mohamed el-Betagi újságírók előtt kijelentette: a Muzulmán Testvériség nem ragad fegyvert Mohamed Murszi államfő megbuktatása miatt, de nem fogadja el a katonai hatalomátvételt.

Csütörtökön letette az államfői esküt Adli Manszúr, az alkotmánybíróság elnöke, aki az egyiptomi hadsereg döntése alapján ideiglenesen gyakorolja az államfői teendőket a megbuktatott Mohamed Murszi helyett. Adli Manszúr államfői kinevezése az első lépés azon az úton, ami a hadsereg szerint békésen elvezet az elnök- és a parlamenti választásokig.

Nincsenek veszélyben a magyarok

Biztonságban vannak az Egyiptomban nyaraló magyar turisták, az üdülőhelyeken nyugalom van, az ellátásukkal nincs gond, mondta Molnár Judit, a Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetsége (MUISZ) szóvivője.

A szervezetten utazók döntő többsége a Kairótól több száz kilométerre lévő Vörös-tenger melletti üdülőhelyeken nyaral, Hurghadaban és Sharm es-Shejken, ahová közvetlenül, charterjáratokkal viszik az utasokat. Az idegenvezetőkkel, a külföldi partnerirodák és a Külügyminisztérium munkatársaival folyamatos kapcsolatban vannak. A kirándulásokat a biztonság kedvéért átmenetileg felfüggesztették az irodák, ez azonban csak az utasok nagyon kicsi szegmensét érinti.

Hétfőig érvényben lévő ideiglenes foglalási tilalmat rendelt el a kairói utakra a bizonytalan egyiptomi belpolitikai helyzet miatt a Touristik Union International (TUI) nevű német utazásszervező cég. Az ügyfelek addig ingyenesen törölhetik vagy módosíthatják a már lefoglalt utakat. Ugyanakkor a Vörös-tenger partján található üdülőhelyeket nem érintik közvetlenül a fővárosi fejlemények, hiszen több száz kilométerre fekszenek Kairótól.

Rovatok