Index Vakbarát Hírportál

Étel, ital, több százezer turista

2013. július 7., vasárnap 10:49 | aznap frissítve

Horvátország 2004-ben megkezdett, viszontagságos csatlakozási tárgyalások után július 1-től az Európai Unió 28. teljes jogú tagállama. Ez a tengerpartra induló magyaroknak is jó hír: könnyebb lesz átjutni a határon, több ételt vihetünk magunkkal és a mobilhasználat akár tizenötször olcsóbb lehet.

Horvátország 2003-ban fordult tagfelvételi kérelemmel az EU-hoz. A csatlakozási tárgyalások 2004-ben kezdődtek, de sokáig akadályt jelentett a végül csak 2010-ben megoldódó szlovén-horvát határvita.

2011. június 30-án, a magyar uniós elnökség utolsó napján zárultak le a tárgyalások, ez a magyar elnökség egyik legfontosabb célkitűzése is volt. A csatlakozási szerződést decemberben írták alá. Horvátországban népszavazáson erősítették meg a csatlakozási szándékot, a 27 tagállam pedig egyenként ratifikálta az ország felvételét az EU-ba.

Ugyanakkor rövid távon nem sokat profitál az uniós tagságból Horvátország, nincs is nagy eufória. A többi ország legalább két évig még korlátozhatja a horvátok uniós munkavállalását, miközben a helyi gazdaság több ágazata is veszíthet versenyképességéből a csatlakozás miatt. A csatlakozással nőni fog az immár 28 tagból álló és új határszakasszal bővülő unió rendezetlen területi vitáinak listája is.

Rovatok