Index Vakbarát Hírportál

Nobel-békedíjat Snowdennek!

2013. július 15., hétfő 18:59

Az amerikai hírszerzés titkos adatgyűjtéséről információkat kiszivárogtató Edward Snowdent Nobel-békedíjra jelölték „nagy személyes áldozattal járól hősies erőfeszítéseiért” - értesült a Reuters.

A jelölő egy svéd szociológiaprofesszor. Stefan Svallfors a norvég Nobel-bizottságnak írt jelölő levelében azt írta, azzal, hogy felfedte az amerikai informatikai felderítő programok létét és nagyságát, Snowden megmutatta, hogy „egyes emberek is kiállhatnak az alapvető jogokért és szabadságokért”.

„Példája azért is fontos, mert az 1945-ös nürnbergi per óta egyértelmű, hogy a „csak parancsra tettem” soha nem elfogadható kifogás az emberi jogokba ütköző cselekményekért” – mondta Svallfors. Szerinte egyébként Snowden esetleges díjazása segíthetne helyreállítani a Nobel békedíj Barack Obama szerinte elhamarkodott 2009-es díjazásával megtépázott becsületét is.

Snowden jelölése már csak a jövő évi, 2014-es díjra lehet érvényes, hiszen a vonatkozó év jelöltjeinek listáját minden év február 1-én lezárják. Az persze nem valószínű, hogy a díjat neki is ítélnék. Mint Alekszej Puskov, az orosz Duma Nemzetközi Bizottságának elnöke írta egy twitter-üzenetben: „Az Egyesült Államok soha nem engedné meg, hogy Snowden megkapja a békedíjat. De már önmagában a jelölése is fontos. Nyugaton sokan a demokrácia bajnokának látják.”

Politikai ikonná avanzsáló kiszivárogtató neve nem először merül fel a jelöltek között. Tavaly Bradley Manning, a WikiLeaksnek titkos minősítésű iratokat eljuttató amerikai tisztet jelölték a díjra, 2011-ben pedig magát a WikiLeaks alapító Julian Assange-ot terjesztette fel egy norvég parlamenti képviselő.

Eközben az oroszoktól állítólag menedékjogot kérő kiszivárogtató kérelmét közleményük szerint továbbra sem kapták meg az orosz hatóságok. Snowden-ügyben most már megszólalt Vlagyimir Putyin orosz elnök is. „Tisztában van a politikai menekültstátusz feltételeivel. A helyzet most korántsem világos.”

Putyin hangsúlyozta, hogy gyakorlatilag Amerika nem engedte ki Snowdent Oroszországból, pedig az eredetileg csak egy tranzitország lett volna számára. „Meghívás nélkül érkezett a mi területünkre, nem hozzánk repült. De amint kitudódott, hogy a levegőben van, amerikai partnereink megakadályozták a továbbrepülését”, utalt rá Putyin, hogy az amerikai hatóságok visszavonták Snowden útlevelét, mihelyt földet ért a Seremetyevo reptéren.

„Honnan tudhatnám? Ez az ő élete, az ő sorsa ” – hümmögte Putyin, amikor Snowden további sorsáról kérdezték.

Rovatok