Index Vakbarát Hírportál

Orosz hatóságok: Snowden nem adott be menedékkérelmet

2013. július 15., hétfő 12:52

A moszkvai Seremetyjevo repülőtér tranzitzónájában harmadik hete tartózkodó Edward Snowden továbbra sem adott be menedékkérelmet – közölték hétfőn az orosz bevándorlási hatóságnál.

Zalina Kornyilova, a Szövetségi Migrációs Szolgálat (FMSZ) szóvivője azt mondta, hogy az amerikai férfi eddig semmilyen dokumentumot nem nyújtott be hozzájuk, és amennyiben beérkezik a menedékkérelem, azt a törvény megszabta rendben fogják elbírálni.

Az Egyesült Államok hírszerzésének titkos adatgyűjtéséről információkat kiszivárogtató informatikus a múlt pénteken a repülőtéren zárt körben találkozott orosz és nemzetközi jogvédő szervezetek képviselőivel, valamint neves ügyvédekkel. Akkor jelentette be, hogy ideiglenesen politikai menedéket kér Oroszországtól. A hazájában törvénysértéssel vádolt férfi azt is közölte, hogy később Dél-Amerikában kíván letelepedni.

Glenn Greenwald, a Snowden által kiszivárogtatott információkat először közlő brit The Guardian újságírója szerint Snowden minden eshetőségre felkészült, és ha bármi történne vele, az általa birtokolt titkos információk rögtön nyilvánosságra kerülnének.

Az orosz szolgálat internetes oldalán lévő tájékoztatás szerint az ideiglenes menedékes státusa egyfajta humanitárius státus, avagy a kiutasítás elhalasztását jelenti. Ahhoz, hogy ezt valaki elnyerje, a szolgálat területi képviseletéhez kell fordulnia kérelmével. A benyújtásakor az illető kap egy igazolást, amelynek birtokában joga van arra, hogy amíg a kérelmét vizsgálják, addig az Oroszországi Föderáció területén tartózkodjon. Ez legfeljebb három hónap. Amennyiben kedvező a döntés, a kérelmezőnek kiállítanak egy tanúsítványt arról, hogy Oroszország ideiglenesen menedéket biztosít az illetőnek.

Oroszországban 2001 és 2007. július 1. között 59 országból több mint 5600 külföldi ideiglenes menedék iránti kérelmét vizsgálták meg, és közülük 2446 személynek biztosítottak lehetőséget – olvasható a Szövetségi Migrációs Szolgálat honlapján. Oroszország 1992-ben csatlakozott ENSZ 1951-es Menekültügyi Egyezményéhez és annak 1967-ben elfogadott jegyzőkönyvéhez.

Javíthat Oroszország megítélésén, ha befogadja

Javíthat Oroszország külföldi megítélésén, ha Moszkva befogadja Edward Snowdent, és erre nagy esélye van az amerikai informatikusnak – olvasható hétfői orosz lapokban.

Alexander Rahr, az úgynevezett Orosz-Német Fórum tudományos programigazgatója szerint az Egyesült Államok hatóságainak tudomásul kell venniük, az amerikai közvélemény nem egységes annak megítélésében, hogy Snowden áruló és kém lenne, sokan együttéreznek vele. Az Egyesült Államokban azt is tudják, hogy minél keményebb nyomást gyakorol Washington Oroszországra, annál keményebb lesz a válaszlépés – mondta a német szakértő a Vedomosztyi című orosz napilapnak. Rahr úgy vélte, Moszkvának előnye származik abból, ha befogadja Snowdent. Oroszország így megcáfolhatja azokat az amerikai és európai vádakat, miszerint nem tartja tiszteletben az emberi jogokat.

Tatyjana Loksina, a Human Rights Watch nemzetközi jogvédő szervezet oroszországi képviseletének programigazgatója a Vedomosztyinak nyilatkozva úgy vélte: nyilvánvaló, hogy Snowden nem önállóan szervezte a velük pénteken létrejött találkozót. „Azzal találkozik, akivel megengedik neki” – jelentette ki Loksina, megjegyezve, hogy a repülőtéren megszervezett eseményről hiányzott Szvetlana Gannuskina, az orosz Migráció és Jog nevű hálózat vezetője, aki menekültügyi kérdésekben az egyik legjobb szakértőnek számít Oroszországban.

Annak érdekében, hogy kerüljék a hűhót a Snowden-ügyben és biztosítsák az amerikai kiszivárogtató nyugodt elutazását egy másik országba, ideiglenes személyazonosító papírt adhatnak ki neki, és ezt a Szövetségi Migrációs Szolgálat munkatársa is megteheti – tájékoztatta a lapot Gannuskina.

„Van abban némi irónia, hogy az orosz hatóságok annyira óvatosan viszonyulnak Snowdenhez” – mondta Szergej Nyikityin, az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet oroszországi igazgatója a Novije Izvesztyija című napilapnak. Szerinte nagy az esélye annak, hogy Edward Snowden élhet a menedékjoggal Oroszországban.

Ezt bizonyítja a pénteki találkozó résztvevőinek köre, akiket állítólag az amerikai informatikus hívott meg Seremetyjevóra. Közöttük volt mások mellett a Mihail Hodorkovszkij börtönbe zárását eredményező Jukosz-ügyben leleplezőként ismertté vált Szoprotyivlenyije (Ellenállás) nevű orosz társadalmi szervezet képviselője is, valamint Vjacseszlav Nyikonov, az orosz törvényhozás alsóházának kormánypárti képviselője is.

Rovatok