Index Vakbarát Hírportál

Obama köszöntötte a 95 éves Mandelát

2013. július 18., csütörtök 07:27

Meleg hangú üzenetben köszöntötte Barack Obama amerikai elnök a Nobel-békedíjas Nelson Mandelát, az apartheid elleni harc jelenleg kórházban fekvő hősét 95. születésnapján.

Az Egyesült Államok elnöke kiemelte, hogy Mandela "megmutatta népének és a világnak az igazság, az egyenlőség és a szabadság útját", példát mutatott bátorságból, jóságból és szerénységből is.

Mandela, aki korábban dél-afrikai államfő is volt, több mint egy hónapja kórházban fekszik súlyos betegen. Emiatt az amerikai elnök, aki a múlt hónap végén Dél-Afrikában járt, nem tudott vele találkozni. Az üzenetben - amelyet felesége, Michelle Obama nevében is írt - az amerikai elnök arról írt, hogy születésnapján jókívánságaikat küldik Mandelának, és imádkoznak érte. Kiemelte, hogy az említett látogatás során nagy hatást tett rájuk annak a börtöncellának a felkeresése, amelyben Mandela a dél-afrikai apartheid idején 18 éven át raboskodott.

Lánya, Zindzi szerint drámai javuláson ment keresztül Nelson Mandela, és nem sokára akár haza is mehet a kórházból. Az utóbbi időszakhoz képest egyre erősebbnek, energikusabbnak tűnik. Lánya a legutóbbi látogatás után a brit Sky TV-nek azt nyilatkozta, hogy apja rájuk mosolygott, reagált rájuk, és a kezét is felemelte. Ez ahhoz képest óriási változás, hogy nemrég a hivatalos papírok tanúbizonysága szerint már közel állt a halálhoz, és lélegeztetőgépre kapcsolták.

Mandelát június 8. óta a pretoriai kórházban ápolják kiújuló tüdőfertőzése miatt.

Rovatok