Index Vakbarát Hírportál

Nem merték bent tartani Navalnijt

2013. július 19., péntek 11:13

Elemzők szerint hiba csúszott a Kreml számításába, a Kreml túllőtt a célon az ellenzéki elítélésével.

Alig egy napot töltött őrizetben Alekszej Navalnij, akit tegnap 16 millió rubeles (egy rubel hét forint) sikkasztásért öt évre elítélt a kirovi bíróság. Az elsőfokú ítélet után őrizetbe is vették a 36 éves ellenzéki jogászt, aminek nyomán aznap este már tízezren vonultak utcára Moszkva belvárosában, tiltakozva az ítélet ellen. A Manyezs téren kétszáz embert állítottak elő a rendőrök.

Példátlan visszakozás

Az ügyészség már tegnap maga kezdeményezte Navalnij kiengedését, hogy a másodfokú, jogerős ítélet megszületéséig a politikus szabadlábon védekezhessen. „Ilyet még nem tapasztaltam ügyvédi praxisom során. Az ügyészség lépése precedensértékű lehet és jó hatással lehet az igazságszolgáltatásban működő gyakorlatra" – idézte az Itar-TASZSZ Genri Reznyiket, aki szerint káros szokás volt eddig is, hogy az elsőfokú letöltendő ítéletek során mindig őrizetbe is helyezték a vádlottat.

A Kremlben is meglepődtek

Az elnöki adminisztrációban arra számítottak, hogy felfüggesztett börtönre ítélik Navalnijt – írta a Gazeta.ru kormányközeli forrásokra hivatkozva. A kemény ítélet a vezetésnek is kellemetlen meglepetést okozott.

Úgy tűnik, hogy a szeptember nyolcadikán esedékes moszkvai polgármester-választást a vezetés legitim győzelemmel akarja megkoronázni, ehhez szükség van az ellenzéki jelöltek indulására. Márpedig Navalnij elítélése után közölte, nem vállalja a megmérettetést, hiszen jogilag ugyan érvényes jelöltnek számít a jogerős ítélet meghozataláig, de őrizetbe vétele miatt érdemben nem tud részt venni a kampányban.

A jelenlegi polgármester, Szergej Szobjanyin kampánya állítólag Navalnijra fókuszálva lett kidolgozva, így az ő kiesése kellemetlen meglepetést okoz a Kreml jelöltjének is. A megmérettetés jelentősége abban áll, hogy Moszkvában polgármester-választásra 2004 óta először kerül sor, miután akkor Vlagyimir Putyin elnök javaslatára eltörölték a kormányzók és a velük azonos jogkörrel bíró szentpétervári, valamint moszkvai polgármesterek közvetlen választásának intézményét, az államfőre és a helyi parlamentek formális jóváhagyására bízva a kinevezést.

A jelölteknek az új szabályok szerint az önkormányzati képviselők aláírásainak egy részét kell begyűjtenie. Hogy a Kremlnek mennyire fontos lenne Navalnij jelöltsége, azt az is jelzi, hogy maga a polgármester is arra kérte a város kerületi önkormányzati képviselőit, hogy írják alá Navalnij "kopogtaó céduláit".

A Nyugat is Navalnij mellett

De Navalnij elítélése nemzetközi szinten is kellemetlenséget okozott Moszkvának. „A történtek alapján kétséges a jogállam léte Oroszországban" – közölte Catherine Ashton. Az EU kül- és biztonságpolitikai biztosán kívül felszólalt az Egyesült Államok Moszkvai nagykövete is. Michael McFaul „rendkívüli csalódottásának” adot hangot a „politikai alapon meghozott ítélet” miatt. Ismét felmerült, hogy mégsem jönne létre a találkozó Barack Obama és Putyin között a G-20 csúcs szentéptervári rendezvényén szeptemberben. A kétoldalú tárgyalás elmaradása már a moszkvában medekkérelmét váró Edward Snowden miatt is felemrült, bár a héten úgy tűnt, a két vezető végül mégis beszél egymással négyszemközt.

Mihail Gorbacsov is igazságtalannak érezte a döntést. „Az ügy nyomán nyilvánvaló, hogy bíróságaink nem függetlenek” – jelentette ki a Szovjetunió utolsó vezetője.

Bár kétellentétes irányú lépésről van szó, mind a kemény ítélet, mind a szabadlábra helyezésről szóló döntés a bíróságok kézivezérlését igazolja. „Másképp nem tudom magyarázni a történteket, csak úgy, hogy utasítást kaptak fentről” – jelentette ki Jevgenyij Csernouszov, a gazeta.ru által megkérdezett ügyvédek egyike.

Mégse indul, mégis indul

Bár Navalnij stábja tegnap közölte, hogy az ellenzéki nem indul a polgármester-választásokon, a szabadlábra helyezés után ez már nem egyértelmű. „A kampányt folytatjuk, de, hogy az a részvételre vagy a bojkottra épül, később dől el” – nyilatkozta Navalnij, aki várhatóan szombaton tér vissza az orosz fővárosba.

Rovatok