Index Vakbarát Hírportál

Őrizetbe veszik a fogvatartott Murszit

2013. július 26., péntek 10:43 | aznap frissítve

Mohamed Murszi megbuktatott egyiptomi elnök együttműködött a Hamász fegyvereseivel, állítják az egyiptomi hatóságok, akik elrendelték a volt elnök őrizetbe vételét, írja a BBC. A főügyészség 15 napra vette őrizetbe Murszit, akit kémkedéssel is vádolnak, és állításuk szerint a Hamász segített neki 2011-ben megszökni a börtönből.

A MENA állami hírügynökség jelentése szerint Murszit azért  helyezték vizsgálati fogságba 15 napra, hogy ez idő alatt kivizsgálják az ellene felhozott vádakat. A fogság időtartamát meg lehet hosszabbítani. A beszámoló szerint a politikust már kihallgatták.

Murszit már a leváltása óta ismeretlen helyen tartja fogva a hadsereg, miközben több ország, köztük az Egyesült Államok és németország is követelte a szabadon engedését. Az egyiptomi hatóságok ezt megtagadták, de azt mondták, hogy Murszi biztonságos helyen van, ahol méltósággal bánnak vele. eljárást eddig nem indítottak ellene.

Murszi családja emberrablás vádjával bírósági eljárást indít Abdel Fatah asz-Szíszi hadsereg-főparancsnok ellen, jelentette be a volt elnök lánya hétfőn.

A Murszi vizsgálati fogságba helyezéséről szóló döntést néhány órával azelőtt hozták nyilvánosságra, hogy több millió egyiptomi készül utcai megmozdulásokra Egyiptom első szabadon megválasztott elnökének támogatására, illetve ellene.

Rovatok