Index Vakbarát Hírportál

Óriási helikopterhordozó miatt aggódik Kína

2013. augusztus 7., szerda 16:08

Figyelmeztető jelnek ítélik Pekingben Japán újrafegyverkezését, aminek egyik látványos megnyilvánulása a hirosimai atombomba ledobásának évfordulóján felavatott eddigi legnagyobb helikopter-hordozó japán hadihajó.

A szigetország tengeri védelmi erőinek új büszkesége az Izumo nevet kapta, ugyanazt, amelyet a japán császári haditengerészet egy valaha még Kína ellen is bevetett páncélos cirkálója viselt. A háborút megjárt hajót 1945 júliusában a Hirosima prefektúrabéli Kura légibázis elleni amerikai légitámadás alkalmával süllyesztették el.

A Kína elleni invázió egyik zászlóshajójának korszerű változatban való újjászületésére Pekingben érzékenyen reagáltak. A 248 méter hosszú, 19 500 tonnás hadihajó minimális átalakításokkal teljes értékű repülőgép-hordozóvá tehető, amelynek birtoklása a japán békealkotmány szerint egyelőre tiltott lenne.

A kínai aggodalmakat tovább növeli, hogy Aszó Taró japán miniszterelnök-helyettes a közelmúltban megjegyezte, a náci Németországnak a weimari alkotmány csöndes megváltoztatását végrehajtó „technikáját" követendő példa.

Rovatok