Index Vakbarát Hírportál

Mugabe: Akasszák fel magukat

2013. augusztus 12., hétfő 15:57

Robert Mugabe választási csalással vádolt zimbabwei elnök azt üzente bírálóinak, hogy „akasszák fel magukat", ellenfeleit pedig „nyugati kémeknek" nevezte az ország függetlenségéért harcolók emlékére rendezett ünnepségen.

Egyheti számolgatás után előző kedd este kihirdették a zimbabwei választások végeredményét. Az elnökválasztáson a csekély 33 éve regnáló Robert Mugabénak 61 százalékos aránnyal sikerült újráznia, pártja, a Zimbabwe Afrikai Nemzeti Unió (ZANU) a képviselői mandátumok kétharmadát szerezte meg. A legnagyobb ellenzéki párt, a Mozgalom a Demokratikus Változásért (MDC) azonban tömeges csalásokról panaszkodik, és az eredményt bírósági úton akarja megtámadni.

Mugabe fő ellenfele, Morgan Tsvangirai „komédiának" nevezte a voksolást és pénteken jogi lépéseket tett az eredmények megsemmisítéséhez, többek között azt állítva, hogy a voksoláson kétmillió nem létező személy vett részt, egymillió állampolgárt pedig kizártak a részvételből. A választás tisztaságát nyugati országok és civil szervezetek kétségbe vonták, de az afrikai államok elfogadták az eredményt.

Mugabe 1980 – az ország függetlenedése – óta hírhedten kegyetlen, diktatórikus eszközökkel irányítja Zimbabwét, miközben a gazdasági összeomlás szélére jutatta az államot. A legutóbbi, 2008-as választások alatti és utáni politikai erőszakban 200 ember vesztette életét a Mugabe ellenfeleivel szimpatizálók elleni megfélemlítési kampányban.

Rovatok