Index Vakbarát Hírportál

525 halott, 3572 sérült Egyiptomban

2013. augusztus 15., csütörtök 11:34 | aznap frissítve

525 halálos áldozata és 3572 sérültje van a hivatalos összesítés szerint a szerdai egyiptomi összecsapásoknak, írja a CBS News. Ez volt a legvéresebb nap Hoszni Mubarak volt elnök 2011-es megdöntése óta. A véres események miatt a török miniszterelnök, Recep Tayyip Erdogan az ENSZ Biztonsági Tanácsának összehívását sürgette.

A szerdai összecsapás után Kairó csütörtökön csendes, az egyiptomi ideiglenes miniszterelnök megvédte a szerdai akciót, szerinte a hatóságoknak meg kell védeniük a rendet.  A belügyminisztérium tagadta, hogy bárki is azért vesztette volna életét, mert éles lőszert vetettek be.

Európai vezetők elítélték az egyiptomi véres eseményeket, brit, francia és német politikusok veszélyesnek ítélik a történteket. Catherine Ashton, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője az unió nevében szintén elutasította az erőszakot. Az Egyesült Arab Emírségek viszont támogatja az egyiptomi kormány „szuverén intézkedéseit, melyek során maximális önkontrollt gyakoroltak”.

A török miniszterelnök „nagyon súlyos mészárlásnak” nevezte a szerdai tömegoszlatást. Az Egyesült Államok az alapvető emberi jogok tiszteletben tartására szólította fel az egyiptomi kormányt, az országnak szánt segélyeket nem állítják le, de felülvizsgálják.

Véres szerda

Szerda este jelentette be az egyiptomi rendőrség, hogy felszámolták az iszlamista tüntetők két sátortáborát, ahol hetek óta ülősztrájkot tartottak. Az összecsapásokban három tudósító vesztette életét, a Muzulmán Testvériség egyik vezetőjének 17 éves lányát hátbalőtték, a szervezet több fontos tagját letartóztatták.

Az ideiglenes egyiptomi kormány szerda délután négy órától egy hónapra szükségállapotot hirdetett ki az országban, este héttől reggel hatig pedig kijárási tilalmat is bevezettek több városban, köztük Kairóban.

Mohamed el-Baradej, a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség Nobel-békedíjas volt vezetője szerdán kilépett az ideiglenes kormányból. A leköszönő alelnök levele szerint „egyetlen csepp vér kiontásáért sem tudnám elviselni, hogy felelős legyek". Baradej szerint az egyiptomi politikai válság békésen is megoldható lett volna.

Rovatok