Index Vakbarát Hírportál

638 halott, 4200 sebesült Egyiptomban

2013. augusztus 16., péntek 00:53

Felfelé korrigálta a szerdai véres összecsapások halálos áldozatainak számát az egyiptomi kormány.

Az egészségügyi minisztérium csütörtök éjjeli közleménye szerint az előző napi, a rendőrség és az iszlamisták között Kairóban és az ország más városaiban lezajlott összecsapásokban 638 ember vesztette életét és több mint 4200-an sebesültek meg. Néhány órával korábban a hivatalos jelentések még 525 áldozatról szóltak.

Szerda a legvéresebb nap volt az országban a Hoszni Mubarak volt diktátor elleni forradalom óta. A megbuktatott elnököt, Mohamed Murszit támogató Muzulmán Testvériség ugyanakkor azt állította, hogy a rendőri erőszaknak a hivatalos adatoknál nyolcszor-kilencszer több áldozata volt.

A csütörtök éjjeli hivatalos közleményből kitűnt, hogy egyedül a kairói Rabaa el-Adavíja mecsetnél lezajlott hatósági akció 228 halálos áldozatot követelt. Az már korábban ismert volt, hogy az áldozatok túlnyomó többsége polgári személy.

Hazarendelt diplomaták

Ugyancsak az éjszaka folyamán jelentették be Kairóban, illetve Ankarában, hogy az egyiptomi, valamint a török kormány egyaránt hazarendelte a másik ország fővárosában akkreditált nagykövetét. A hivatalos nyilatkozatok szerint a diplomatákat mindkét esetben konzultációk céljából rendelték haza.

Megfigyelők szerint a nagykövetek kölcsönös hazahívása a Kairó és Ankara közötti viszony rosszabbodásának újabb jele.

Erdogan élesen bírál

Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök egyike volt azon külföldi vezetőknek, akik a legélesebben bírálták Mohamed Murszi volt elnök megbuktatását, illetve a katonai hatalomátvételt. A török kormányfő bírálta a nyugati országokat is, amiért nézete szerint szemet hunytak az egyiptomi vérontás felett. Erdogan elsőként követelte az ENSZ Biztonsági Tanácsának összehívását az egyiptomi események megvitatására.

Rovatok