Index Vakbarát Hírportál

Kiürítették a rendőrök a mecsetet

2013. augusztus 17., szombat 11:33 | tíz éve frissítve

Hosszú patthelyzet után kiürítették a rendőrök a kairói mecsetet, ahol elbarikádozták magukat a Muzulmán Testvériség tüntetői. Közben a miniszterelnök betiltaná a szervezetet.

Valamennyi tüntető elhagyta az al-Fath mecsetet, a BBC szerint sokukat letaróztatták. A nap nagyobb része azzal telt, hogy a rendőrök próbálták kiszedni a tüntetőket a mecsetből: könnygázt lőttek az épületbe, erre a tüntetők visszalőttek. A mecsetbe a megdöntött elnököt, Mohamed Murszit támogató Muzulmán Testvériség aktivistái menekültek be, volt, aki hallottakat is magával hozott.

Az iszlamistáknak, ahogy elhagyták a mecsetet, nemcsak a biztonsági erőkkel, hanem a helyiekkel is szembe kellett nézniük, akik ütlegekkel fogadták őket. A BBC szerint a rendőrök próbálták távoltartani tőlük a haragos lakosokat.

A miniszterelnök közben délután azt javasolta, tiltsák be a Muzulmán testvériséget. A kormányszóvivő szerint most „azt tanulmányozzák, hogy ez mennyire lenne törvényes”. A Muzulmán Testvériséget 1928-ban alapították, egy éve a választásokon ők jutottak hatalomra. A 2011-es forradalom előtt a testvériség évtizedekig be volt tiltva.

Ezzel együtt ma sokkal nagyobb a nyugalom Egyiptomban, mint pénteken volt, de a BBC szerint feszült a hangulat, és mindenki azt várja, mikor tör ki ismét az erőszak.

Délelőtt kisebb kavarodás alakult ki azzal kapcsolatban, hogy pontosan mi történik a mecsetnél:az MTI már reggel azt írta, hogy a tüntetők megállapodtak a rendőrökkel, ezt több magyarországi újság úgy értékelte, hogy az egész epizód véget ért. A BBC viszont végig azt mondta, hogy hogy csak néhány ember jött ki a mecsetből, de még több százan benn maradtak. A BBC-nek volt igaza.

Korábban a biztonsági erők képviselői rohamfelszerelésben mentek be a mecsetbe, de csak tárgyalni. Azt próbálták elérni, hogy a tüntetők kijöjjenek. Sokan viszont a mecsetben maradtak, mert nem hiszik el a rendőröknek, hogy nem fogják őket letartóztatni.

A BBC a hír után arról adott háttérbeszélgetést, hogy az elmúlt héten polgárháborúhoz hasonló helyzet alakult ki Egyiptomban, ahol egyaránt tüntettek a megbuktatott elnök Murszi, és a katonai puccs paradox módon egyébként mérsékeltebb, szekuláris támogatói.

Szombat hajnalban

A tüntetők még péntek este vették be magukat a mecsetbe, melyet szombat hajnalra vettek körül a biztonsági erők. A mecset abban a Ramszesz nevű kerületben található, ahol a pénteki véres összecsapások zajlottak. Az iszlamisták ideiglenes halottasházat rendeztek be, amelyben mintegy 20 halálos áldozatot helyezték el.

A pénteki összecsapásokban több mint 80-an vesztették életüket, ezernél is több embert letartóztattak. A mecsetben sok a sebesült, rögtönzött kórházat, sőt, halottasházat rendeztek be maguknak a tüntetők. A BBC tudósítója odabent hirtelen összetákolt hordágyakat, és sok sebesültet látott. Pénteki tudósításunkat itt találja»

A korábbi jelentések szerint a biztonságiak és a Muzulmán Testvériség tagjai az éjjel még kölcsönösen lőttek egymásra. A déli ima folyamán a Muzulmán Testvériség tagjai arra szólítják fel az egyiptomiakat, hogy folytassák a tüntetéseket.

Vizsgálat indult a Muzulmán Testvériség ellen

Gyilkosság, gyilkossági kísérlet, illetve terrorizmus vádjával az egyiptomi hatóságok szombaton késő este vizsgálatot indítottak a megbuktatott elnököt, Mohamed Murszit támogató Muzulmán Testvériség 250 tagja ellen.

A MENA állami hírügynökség jelentése szerint olyan személyekről van szó, akiket a biztonsági erők a súlyos pénteki összecsapások során vettek őrizetbe.

Hivatalos adatok szerint a hatóságok a hadsereg hatalomátvétele elleni pénteki tüntetések során az iszlamista szervezet több mint 1000 tagját, illetve támogatóját tartóztatták le.

Az üdülőövezetbe se utazzanak!

A magyar külügyminisztérium szombaton azt közölte, hogy már az egész ország felkerült az utazásra nem javasolt országok listájára, az üdülőhelyeire sem tanácsos utazni. Az augusztus 16-án, Egyiptom több tartományában folytatódó tömegtüntetésekre és erőszakos cselekményekre, valamint az országban uralkodó biztonsági környezet és a belpolitikai helyzet kiszámíthatatlanságára tekintettel döntöttek arról, hogy egész Egyiptomot az utazásra nem javasolt országok közé sorolják, figyelemmel az európai uniós partnerek álláspontjára is.

A Vörös-tengeri védett üdülőkomplexumokban viszonylagos nyugalom van, de az egyiptomi rendőrség azt tanácsolja a turistáknak mind Hurghadában, mind Sharm-El-Sheik-ben, hogy maradjanak az üdülőközpontok területén, a Külügyminisztérium is erre kéri a magyar turistákat.

A Külügyminisztérium először csütörtökön jelentette be, hogy szigorította utazási ajánlásait Egyiptomra vonatkozóan.

Rovatok