Index Vakbarát Hírportál

Hatvan halászhajóval vonultak tüntetni

2013. augusztus 18., vasárnap 14:49

Spanyol halászok mintegy hatvan halászhajóval vonultak tüntetni Gibraltár partjaihoz, az ellen tiltakozva, hogy mesterséges zátony kiépítése folyik a vitatott hovatartozású brit terület partjai közelében.

A halászok szerint a körülbelül hetven betontömbből álló zátonyba – némelyikből acélrudak is kiállnak – beakadhatnak a hálóik. A Fabian Picardo főminiszter vezette gibraltári kormány azt hangoztatja, hogy a mesterséges zátonnyal akar gátat szabni a halállomány túlzott lehalászásának.

A hajók több mint egy órán át köröztek a zátonynál, és a halászok a gibraltári kormány elleni feliratokat tartottak a magasba. A tüntető hajófelvonulást közelről figyelte a spanyol és a gibraltári rendőrség tucatnyi vízi járműve. A halászok azt hangoztatják, hogy a Gibraltár körüli vizek hovatartozásáról zajló vita miatt eddig már másfél millió eurós bevételtől estek el.

A vita folytán megnőtt a feszültség a térségben, egészen odáig, hogy Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök kijelentette: minden jogi lépést megtesz országa érdekeinek védelmében. Spanyolország 1713-ban engedte át a terület fölötti szuverenitást Nagy-Britanniának, de azóta is állhatatosan törekszik a kis déli sziklafélsziget visszaszerzésére.

Mintha a brit uralom háromszázadik évfordulójára időzítették volna az újabb spanyol-brit konfliktust, de ágyúk és flották helyett most betonzátonnyal és határilletékkel vívják a harcot. A szópárbajban mindkét fél nagyon kemény. Elemzésünket itt olvashatják>>>

Rovatok