Index Vakbarát Hírportál

Meghalt a roma szövetség elnöke

2013. augusztus 18., vasárnap 14:30 | aznap frissítve

Szívinfarktusban meghalt Florin Cioba, aki magát a romák nemzetközi királyának tekintette. Egy törökországi klinikán hunyt el az ötvennyolc éves férfi, aki miatt Traian Basescu román elnök kérésére a legismertebb román szívsebész is Törökországba utazott. Halála kapcsán megrendüléssel nyilatkozott a román sajtónak az államfő.

Florin Cioaba az apjától, Ion Cioabától örökölte 1997-ben a királyi címet. Ion Cioaba romániai cigányvajda 1992-ben koronáztatta magát „a cigányok nemzetközi királyává”. Királyi tekintélyét a romániai roma közösség jelentős hányada elismerte. Az ellentábor az önmagát császárrá koronáztató Iulian Radulescu mögé sorakozott fel. A „királyi" és a „császári" család közötti rivalizálás 2013 elején szűnt meg, a béke eredményeként szervezték ez év áprilisában az erdélyi Nagyszebenben a Nemzetközi Roma Szövetség kongresszusát, amelyen Florin Cioabát választották a szövetség elnökévé.

Megválasztása után Florin Cioaba „roma útlevelet" ígért a szövetség büntetlen előéletű tagjainak. Mint mondta, az okmány kiváltói a roma közösséghez tartozást, a közösség iránti elhivatottságukat fejezhetik ki általa.

Florin Cioabára – aki egy neoprotestáns egyház prédikátoraként is dolgozott – a Traian Basescu román államfővel kialakított jó kapcsolata révén irányult gyakran a román média figyelme. Nemzetközi botrányt váltott ki azzal, hogy a roma hagyományoknak megfelelően 12 évesen adta férjhez lányát. A botrány után Florin Cioaba a gyermekházasságok ellen, a roma gyermekek iskoláztatása mellett foglalt gyakran állást. A közösség vezetőjeként több esetben is közvetítői szerepet próbált betölteni a romániai romák és a román hatóságok között.

Rovatok