Index Vakbarát Hírportál

2016-ban nyithat a verespataki bánya

2013. augusztus 19., hétfő 16:29

Egy egyezménytervezet szerint legkésőbb 2016 novemberében kezdődik el a verespataki arany kitermelése. A tervezet szerint a román kormány a verespataki aranybánya megnyitásában érdekelt Gabriel Resourceszal és annak leányvállalatával, a Rosia Montana Gold Corporation kanadai-román vegyes vállalattal kötné meg a megállapodást, de a tárgyalások még nem értek véget.

Az egyezménytervezet szövege szerint a román állam részesedése a beruházásban 19 százalékról 25 százalékra nő, a kitermelés után a román államot megillető járadék 4 százalékról 6 százalékra emelkedik.

Verespatak júniusban került fel az Europa Nostra örökségvédő szervezet veszélyeztetett emlékeket tartalmazó listájára. A több mint háromezer éves aranybányái miatt értékes kulturális emlék, a település alatt 150 kilométernyi bányafolyosó-hálózat húzódik, amelynek jelentős része a római korból maradt fenn. A bánya megnyitása a település részleges eltüntetésével járna, hogy ciántechnológiás eljárással háromszáz tonna aranyat és ezerhatszáz tonna ezüstöt nyerjenek ki a környékbeli hegyekből.

Rovatok