Index Vakbarát Hírportál

A spanyolok már az inváziót szervezik

2013. augusztus 27., kedd 15:22

Callosa de Segura polgármestere kitett a Facebookra egy kollázst, amin az látszik, ahogy Spanyolország lerohanja Gibraltárt, amely most egy néhány négyzetkilométeres angol terület az ország déli csücskében. A képen a félsziget körül piros-sárga csíkot húzó repülőgépek, három vadászgép, és egy spanyol gépfegyveres gyalogzászlóalj látszik, amint a sziget körül menetelnek. A háttérben lévő bikasziluett spanyol nemzeti jelkép.

A gibraltári főminiszter a Guardian szerint most Londonba repül, hogy Cameronnal és az angol külügyminiszterrel a hetek óta folyamatosan érkező madridi fenyegetésekről tárgyaljon.

A helyzet a nyáron kezdett elmérgesedni, amikor a gibraltáriak elkezdtek építeni egy víz alatti zátonyt, ami a spanyolok szerint tönkretenné a helyi halászokat. Előző héten a spanyol csendőrség egy búvárosztaga beúszott a készülő zátonyra, és kitűzték rá a spanyol zászlót.

Csütörtökön a gibraltári kormányzóház email-címe több ezer, tört angolsággal beszélő fenyegető levéllel telt meg, amiket különböző spanyol címekről küldtek.

Őfelsége kormánya azonnal vigye el az embereit Spanyolországból

– írták. Közben hétfőn megint hosszú várakozás alakult ki a gibraltári határon (bár az Egyesült Királyság tagja az EU-nak, a schengeni egyezménynek nem).

Rovatok