Index Vakbarát Hírportál

Hiába fellebbezett, maradt a halálos ítélet

2013. augusztus 30., péntek 11:14

Hiába fellebbezett, a bali bíróság fenntartja a Lindsay Sandifordra kirótt halálos ítéletet, írja az Independent.

Az 56 éves brit nagymamát három társával tavaly májusban 4,8 kiló kokainnal kapták el Balin. Hiába segített társai elfogásánál, és hiába állította: csak gyermekei biztonsága érdekében, zsarolás miatt vállalta a drogcsempészetet, kiszabták rá a golyó általi halált. A döntést az indonéz bírók azzal indokolták, hogy Sandiford rontotta a Baliról mint turistaparadicsomról kialakult képet, valamint akadályozta a kormány drogellenes háborúját.

Brit állampolgárok idén áprilisban adománygyűjtésbe kezdtek, hogy a Balin bebörtönzött nőnek legyen pénze fellebbezni. Összesen nyolcezer font gyűlt össze, ebből 1800-at egyetlen férfi ajánlott fel.

Miután a Legfelsőbb Bíróság a héten megerősítette a korábbi nyilatkozatot a halálbüntetés szándékáról, a nőnek két dobása maradt. Kérheti még a bírósági felülvizsgálatot, és ha akkor sem jár sikerrel, elnöki kegyemért folyamodhat. A brit Külügyi Hivatal egy munkatársa közölte: mindent megtesznek, hogy segítsék az asszony ügyét, tanácsokkal látják el a családot, és az  indonéz kormánnyal is egyeztetnek. A brit kormány ugyanakkor korábban leszögezte: anyagilag nem támogatja az ügyet.

Rovatok