Index Vakbarát Hírportál

Közelebb vitték Szíriához a hadihajókat

2013. szeptember 2., hétfő 09:16 | aznap frissítve

A USS Nimitz repülőgép-hordozót közelebb vitték a partokhoz a Vörös-tengeren, és az oroszok is újabb hajót küldenek a Földközi-tenger keleti felére. Moszkva nem tartja meggyőzőnek az amerikaiak bizonyítékait a szíriai rezsim vegyi támadásáról. Franciaországban saját bizonyítékokat mutatnának a parlamenti képviselőknek. Szíria kéri az ENSZ-t, hogy az országgal szembeni minden erőszakot akadályozzon meg, Kerry amerikai külügyminszter is részt vesz EU külügyi csúcsán és tárgyal az Arab Ligával is.

Az USS Nimitz repülőgép-hordozó hajó nyugatra mozdult a Vörös-tengeren, hogy szükség esetén részt vehessen a Szíria elleni katonai csapásban. A nukleáris meghajtású hajót négy romboló és egy cirkáló is kíséri. A repülőgép-hordozó mellett a USS San Antoniót és a USS Kearsarget is a térségbe küldték, az előbbi háromszáz tengerészgyalogost hordoz a fedélzetén, ideiglenes bázisként működik a különleges egységek számára. A USS Kearsarge egy helikopterhordozó, ami a 2011-es líbiai bombázásban játszott fontos szerepet, akkor egy lelőtt F-15-ös pilótáját mentették ki.

Oroszország is egy újabb hajót küld Fekete-tengeri flottájából a Földközi-tenger Szíriához közeli vizeire. Vlagyimir Putyin orosz elnök szombaton bizonyítékokat követelt az Egyesült Államoktól az augsuztus 21-i vegyi támadásra vonatkozóan, most Szergej Lavrov külügyminiszter az NBC News szerint bejelentette, hogy megkapták az amerikai megállapításokat, de nem találják meggyőzőnek azokat.

Az Arab Liga vasárnap Kairóban ülésezett, záróhatározatukban nem említették a katonai akciót, de úgy fogalmaztak, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) által képviselt nemzetközi közösségnek meg kell tennie a szükséges lépéseket a bűnöket elkövető szíriai kormánnyal szemben.

A Liga tehát a BT döntését várja, a tagországok megosztottsága miatt nem támogatják egyértelműen a katonai beavatkozást. Egyiptom, Algéria, Irak és Libanon tartja jogtalannak a külföldi beavatkozást. Szíria a Reuters szerint az ENSZ-hez fordul, arra kéri a világszervezetet, hogy akadályozzon meg bármilyen agressziót az ország ellen.

Közben Franciaországban megerősítették, hogy a parlamenti képviselőknek bizonyítékokat mutatnak arról, hogy a szíriai rezsim áll a vegyi támadás mögött. A Journal du dimanche vasárnap azt írta, hogy a francia hírszerzés előkészített egy négyoldalas dokumentumot, amivel aztán a beavatkozást egyébként 64 százalékban ellenző francia közvéleményt próbálnák meggyőzni a katonai akció jogosságáról. François Hollande elnök egyedül is elrendelheti az akciót, de nem kötelező érvényűen szerdán vitáznak a parlamentben a tervezett beavatkozásról.

„A szíriai kormány felkéri az ENSZ főtitkárát, hogy vállalja a felelősségét és tegyen erőfeszítéseket minden, Szíria elleni agresszió elhárítására, illetve tegyen lépéseket a válság békés politikai megoldása érdekében” – közölte Damaszkusz. Az Egyesült Államoknak pedig Szíria szerint „a béke szponzorának  és Oroszország partnerének kellene lennie a Szíriáról szóló nemzetközi értekezlet előkészítésében, s nem egy olyan államnak, amely erőt alkalmaz bárkivel szemben, aki ellenzi a politikáját.”

John Kerry amerikai külügyminiszter is részt vesz az Európai Unió külügyminisztereinek informális találkozóján a hét végén Vilniusban. Az amerikai külügyminiszter Rómában az Arab Liga vezetőivel is találkozik. Izrael támogatja az amerikai beavatkozást, a palesztin elnök viszont békés, politikai megoldást szeretne.

Obama szombaton jelentette be, hogy az USA meg fogja támadni Szíriát, de ehhez a kongresszus felhatalmazását kéri. Erre leghamarabb szeptember 9-én kerülhet sor, az USA akár az ENSZ BT felhatalmazása nélkül is beavatkozhat. A Biztonsági Tanács várhatóan nem ad felhatalmazást a katonai akcióra, mert Kína és Oroszország nem támogatja azt. Obama a kongresszus döntését várja, közben az ENSZ vegyifegyver-szakértői a szíriai mintákat vizsgálják. A Szíria környékén lévő szövetséges erőkről itt találja infografikánkat.

Rovatok